Brutalna scena s morževima iz dokumentarca o prirodi šokirala gledatelje

Screenshot: Netflix

KLIMATSKE promjene preoblikuju prirodni svijet jer rastuće temperature uzrokuju topljenje polarnog leda, a neke su životinje manje opremljene za prilagodbu novom okruženju od drugih.

Srceslamajuća scena iz Netflixovog dokumentarca Davida Attenborougha Our Planet šokirala je gledatelje. Događa se u Beringovom prolazu, koji razdvaja Rusiju od Aljaske malo južnije od Arktičkog kruga.

Filmaši su ondje uhvatili veliku grupu pacifičkih morževa koji su se upustili u za njih krajnje neobično ponašanje. Prema tvorcima serije, njihova prirodna ledena staništa se smanjuju pa su morževi prisiljeni u velikom broju izlaziti na kopno, gdje mogu biti opasni za sebe.

Neki morževi penju se ili spuštaju niz liticu, što nije uobičajeno za životinje koje mogu težiti do dvije tone. U svojim nespretnim i očajničkim pokušajima da se vrate u vodu, neki posrću s ruba litice. Zgroženi filmaši gledali su kako se životinje odbijaju od oštrih stijena, a mnogi umiru od udara ili zdrobe druge prilikom pada.

Kako nestaje njihovo omiljeno stanište, scene poput ove sve su češće, upozorio je Svjetski fond za prirodu. Obično bi se morževi okupljali u manjim grupama i često bi ležali na ledu.

Čak je i producentica serije, Sophie Lanfear, bila zapanjena onim što je vidjela te se prisjetila koliko je teško bilo svjedočiti tome tijekom snimanja. "Scene s morževima bile su najteže kojima sam ikad morala svjedočiti ili ih snimati u svojoj karijeri", rekla je za The New York Times.

Kad je birala lokaciju za snimanje, znala je otprilike što bi mogla očekivati, no nije bila spremna na razmjere smrti. "Grupica od možda njih šest ili sedam bi se uspjela spustiti sigurno pa bismo svi slavili. No većina ne uspije. Praktički odšetaju s litice", dodala je.

"Emocionalna manipulacija najgore vrste"

Tvorci serije udružili su se s WWF i grupom znanstvenika da bi prikazali kako na različite klimatske promjene utječu različiti ekosustavi diljem svijeta.

Neki kritičari doveli su u pitanje vezu između užasne scene i klimatskih promjena te tvrde da je prijetnja polarnim medvjedima natjerala morževe da padaju u smrt. Scena je snimljena 2017. godine, a u to vrijeme objavljeno je kako je na stotine morževa palo u smrt nakon što su se uplašili polarnih medvjeda na ruskom Arktiku, gdje je snimana scena Netflixove serije.

"To mora biti najsmješnija stvar koja se ikad pripisala klimatskim promjenama", rekao je Patrick Moore, samoproglašeni ekolog i suosnivač Greenpeacea.

Oni koji vjeruju da su okolnosti scene pogrešno opisane u seriji, nazvali su je lažnom viješću. Zoologinja Susan Crockfod taj je narativ nazvala "izmišljenom glupošću."

"Ova snažna priča je fikcija i emocionalna manipulacija u najgorem slučaju", rekla je u razgovoru za Telegraph.

Međutim, reakcije na seriju, a posebno je teško gledati scene poput ove, pokazuju da ona ima učinak koji su filmaši priželjkivali.

Pročitajte više