Cary Grant: Elegantni šarmer mučnoga djetinjstva

KOLEGICI Leslie Caron holivudska legenda Cary Grant bio je totalna zagonetka; redatelju Robertu Trachtenbergu, koji je upravo snimio dokumentarac o Grantu, on je bio izrazito zatvoren čovjek zauvijek obilježen ožiljkom teškoga djetinjstva, a petoj i posljednjoj ženi Barbari, Cary Grant ostaje u pamćenju kao šarmer koji se borio protiv svojih zloduha.

Tako različita mišljenja o zvijezdi koja je jednom priznala: "Svatko želi biti Cary Grant. Čak i ja želim biti Cary Grant."

Rođen kao Archie Leach, siromašan dječačić iz engleskoga grada Bristola, budući Cary Grant jednoga se dana kao devetogodišnjak vratio kući i otkrio da mu je mama nestala.

Tek puno godina poslije saznao je da je živa, u duševnoj bolnici zbog živčanoga sloma.

Od kuće je s akrobatskom skupinom otišao u New York, bio zvijezda na Broadwayu, a onda je osvojio Hollywood.

Leslie Caron koja je s njim glumila u filmu "Otac guska" iz 1964. sjeća se muškarca koji ju je nasmijavao na snimanju.

"Ali imao je mračnu i bolnu tajnu", rekla je za Reuters u intervjuu u Cannesu, uoči prikazivanja dokumentarca "Cary Grant: Klasa za sebe".

"Imao je doista teško djetinjstvo. Misim da je Caryja Granta i stvorio da to preboli", rekla je ta francuska glumica iz klasika poput "Gigi" i "Amerikanac u Parizu".

"Osoba koju je on stvorio bila je poput mačke: Ne približavaj mi se, grebem", kaže Caron.

Trachtenberg, redatelj dokumentarca koji je u Cannesu imao svjetsku premijeru, kaže: "Sveprisutna je bila misao da se ne smije vratiti u bijedno djetinjstvo u Bristolu".

Grantova 47 godina mlađa žena Barbara priznaje da je njezin muž imao mračnu stranu koju je nastojao prevladati psihoanalizom i LSD-om".

Pročitajte više