Često koristite sušilo za ruke? Bolje prestanite s tim

Screenshot: YouTube

IAKO su rijetki do kraja uspjeli ruke nakon pranja osušiti sušilom za ruke u toaletu, mnogi i dalje koriste ovaj aparat, pogotovo jer u mnogim zahodima nedostaje papira za ruke. Brightside piše da korištenje sušila za ruke nije nimalo dobra ideja, a svoju tvrdnju potkrijepili su i testiranjem na bakterije. 

Sušila za ruke stekla su ogromnu popularnost jer su praktična i ekološki prihvatljivija od papira. Kako bi doznali jesu li sušila za ruke zapravo topovi bakterija za naše ruke, istraživači sa Sveučilišta Connecticut i Sveučilišta Quinnipiac stavili su Petrijeve posudice ispod sušila za ruke kako bi provjerili stanje s bakterijama u laboratoriju.

Rezultati su poražavajući.

 

Rezultati su pokazali da je Petrijeva posuda ostavljena u kupaonici dvije minute s isključenim sušilima za ruke formirala jednu bakterijsku koloniju, ali uključivanje sušila za ruke na 30 sekundi promijenilo je situaciju. Ti su uzorci imali čak 18-60 kolonija bakterija.

Daljnje istraživanje otkrilo je da najveći dio bakterija dolazi iz zraka u kupaonici, a uglavnom se tamo nalaze bakterije s cipela, kože i crijeva. Kožne bakterije pronađene su na površinama koje se obično dodiruju rukama (naprimjer, slavinama ili ručkama na vratima), bakterije s cipela pronađene su na podu, a fekalne bakterije pronađene su na ručicama za ispiranje i WC školjkama.

Pročitajte više