Četvrta Crna ovca - vikend sporta, kulture, glazbe i gastronomije

DANAS je u 11 sati u prigodnom morskom okruženju na Arci Fiumani održana konferencija za novinare povodom skorašnjeg početka manifestacije Crna ovca, koja će se ove godine održavati od 8. do 10. svibnja u Baški na otoku Krku. Ovogodišnju Ovcu prezentirali su predstavnici organizatora - načelnik Općine Baška Toni Juranić i članice Udruge Sinjali Sanja Dorčić i Pavica Čabrijan.
 

Tom prilikom načelnik Juranić istaknuo je kako se Crna ovca od manifestacije koja je trebala biti popratni program regate Corinthia Cup tijekom godina razvila u jednu od najvažnijih manifestacija na otoku Krku i šire. Prezentirao je rezultate od početne 2006. godine pa do najveće Ovce prošle godine kada je ovoj manifestaciji prisustvovalo trostruko više posjetitelja nego prve godine, broj noćenja se udvostručio, prodana janjetina se također udvostručila, a rejting regate je svake godine rastao.
 
Juranić je naglasio kako se sustavno svake godine kroz Crnu ovcu promovira tradicionalna bašćanska gastronomska ponuda s naglaskom na bašćanskoj janjetini koja će se za vrijeme održavanja manifestacije nuditi u svim ugostiteljskim objektima. U sklopu manifestacije najavio je kuharsko natjecanje, ove godine u nešto jačem izdanju - u programu  pod nazivom kotlić olimpijada natjecat će se 8 ekipa novinara u pripravljanju janjećeg žgvaceta u kotliću, a samo natjecanje se diglo i na profesionalniju razinu dolaskom žirija sastavljenog od renomiranih kuhara.
 
Načelnik se zahvalio svima koji sudjeluju u organizaciji i koji na bilo koji način pomažu razvoju ove manifestacije, brojnim medijskim pokroviteljima i prijateljima Crne ovce.

Ovca `ko ne dođe!

Kao jedna od organizatorica kulturnog dijela programa, Sanja Dorčić najavila je izložbu slika Davora Gobca, stručna predavanja koje ove godine uključuju ono Ranka Starca o ranokršćanskim arheološkim spomenicima Općine Baška te ono već tradicionalnog gosta Ovce Korada Korlevića na temu "Dream society - hoće li trajati zauvijek?". Svake godine Sinjali se pozabave i dijelom bogate etno baštine Baške, što su ove godine učinili organiziravši live performans i etno izložbu "Crne ovce Julijinog doba" kojim će pokušati približiti život u doba bašćanske slikarice Pavice Julije Kaftanić koja je po mnogočemu bila ispred svoga vremena. Svoje likovno umijeće prezentirat će i Mali sinjali u svojoj likovnoj radionici dok će u četiri navrata na rivi nastupiti ulični performeri Butterfly Effect - hodom na štulama, akrobatskom točkom  na lopti i nastupom Leopard mana. Dorčić je najavila i Oltimer klub Biciklin koji će se promenadno provoziti Baškom na starim biciklima, Grobnički Dondolaši će biti svojevrsni uvod u subotnji glavni koncert, a ponovno će biti organizirano i šišanje ovaca na rivi u manjoj verziji mrgara. Sinjali se brinu i za očuvanje stare bašćanske kuhinje te su se ove godine odlučili ponovno pozabaviti valcićima - tradicionalnom bašćanskom tjesteninom i to a'la wild - u kombinaciji sa divljači i janjetinom. Na kraju je Dorčić istaknula i predstavu Teatra Exit "Kako misliš mene nema!?" čiji je ulaz, kao i za sve programe u sklopu Crne ovce - slobodan.
 
Pavica Čabrijan iznijela je plan za sportske aktivnosti u sklopu Crne ovce - prvo na rasporedu je planinarenje u organizaciji PD Bazovica već tradicionalno do mrgara, slijedi dizanje u balonu i paragliding koje je, ukoliko vremenske prilike budu povoljne, predviđeno za dva dana. Centralni sportski događaj, regata Corinthia Cup, također se provlači kroz dva dana dok je biciklijada rezervirana za nedjeljno jutro, a sve u aranžmanu kluba Adrenalina iz Pule. Vezano uz zabavni dio, tijekom dana promenadnim će nastupima po ugostiteljskim objektima prisutne zabavljati tamburaški sastav Boduli, a od Hotela Tamaris u promenadni nastup po Baški kreću KUD Šoto i klapa Zvonimir, dok ove godine, po prvi put, Ovca ima 3 pozornice - na glavnoj svira Psihomodo Pop, na drugoj Vinyl trio sa pop/rock obradama te na trećoj "jazzy-pozornici" Beeebop iza čega stoje Astrid Kuljanić, Kruno Levačić i Elvis Penava koji će svirati jazz standarde. Čabrijan je još jednom istaknula kako je na sve navedene programe ulaz potpuno slobodan.
 
Sve dodatne informacije o manifestaciji Crna ovca mogu se naći na službenoj web stranici - www.crnaovca.com.hr, a Ovca se može naći i na Facebooku. Ovca `ko ne dođe!

Pročitajte više