Chronicle: Hrvati su najstarija manjina u San Franciscu

JOHN IVANCOVICH. Ili Ivan Ivanković. Ime koje malo kome što znači. Jedan je to od prvih doseljenika u kalifornijski grad San Francisco koji je još davne 1842. godine bio prvi Hrvat doseljenik u ovaj pomorski grad.

Ploveći kitolovcem po Pacifičkom oceanu, John se našao u oluji koja je oštetila brod, a hrvatski moreplovac uz ostale ozljede slomio je nogu. Zbog oštećenja John je promijenio plan plovidbe i završio u San Franciscu. Time je započet dolazak tisuća Hrvata u ovaj američki grad.

Ovu priču ispričao je San Francisco Chronicleu 74-godišnjji Adam Eterovich koji radi na upoznavanju javnosti o ulozi Hrvata u povijesti San Francisca. Većina ljudi kada razmišlja o prvim imigrantima San Francisca, pomisli na Kineze ili Talijane, malo njih razmišlja o Hrvatima.

No, Hrvati, uglavnom Dalmatinci, bili su jedni od prvih manjina u San Franciscu, a dolazak naših ribara i poduzetnika iz  Louisiane i Mississippija započet je kada su čuli kako su dobra primanja u “Zlatnoj Državi”.

Tako je jedan od prvih restorana u San Franciscu bio Tadich Grill koji je otvoren ulici Commercial, a danas se nalazi u ulici California.

Hrvati su već 1870. pokrenuli svoje prve novine. Više od 130 godine održavaju crkvenu zajednicu i to uglavnom u Crkvi rođenja na ulici Fell, a od 1861. godine imaju i svoje groblje.

Više od 160 godine nakon što je Ivanovich doplovio u  San Francisco, iščezavajuće potomstvo ove nekoć glavne manjine i dalje je organizirano, za što je najviše zaslužno najstarije hrvatsko društvo u SAD-u, osnovano davne 1857.

Eterovich je u razgovoru za San Francisco Chronicle ustvrdio kako su se Hrvati u povijesti uvijek držali "po strani".

"Mi nismo glasni. Svaki put put kad smo digli glas u povijesti, netko nas je "nagazio" - bili to Nijemci, Austrijanci ili Talijani. Mislim da smo naučili da je ponekad potrebno biti nevidljiv ako želiš opstati." - kazao je Eterovich.

List piše kako su Hrvati u San Franciscu ne samo opstali, nego postali ključan dio zajednice. Tadich Grill još uvijek uspješno posluje pod vodstvom obitelji Buich, a Robert Batinović na tradicionalni način proizvodi neka od najboljih vina u "Zlatnoj dolini".

Pročitajte više