Crtići na estradi: Mišo voli Mickeya, Alka žali za Calimerom

IAKO rade punom parom i uglavnom se bave nekim "ozbiljnijim" pitanjima, domaće glazbene zvijezde uživaju u crtanim filmovima zahvaljujući kojima u času zaborave na aktualne probleme i dobro se nasmiju. Novi animirani junaci pjevač(ic)e koje smo anketirali nisu baš ostavili bez daha - kad pričaju o omiljenim crtanim junacima i filmovima, uglavnom se sjećaju crtića koji se "od pamtivijeka" vrte u televizijskom eteru i uz koje su odrasle brojne generacije. Evo što su nam o omiljenim crtanim junacima rekle glazbene legende i izvođači čije vrijeme tek dolazi...

Mišo Kovač

Kad smo kralja hrvatske estrade pitali za omiljeni crtić, ko iz topa je ispalio: "Mickey Mouse! U moje vrijeme gledali smo samo Disneyeve crtane filmove i bili su odlični. Njihovu kvalitetu potvrđuje činjenica da su i danas popularni i rado gledani." Davno je, kaže, prestao gledati crtane filmove, ali je primijetio kako je njihova hiperprodukcija uzrokovala pad kvalitete. "Nekad su imali poruku u sebi, danas su uglavnom nasilni pa ih i ne gledam", zaključuje Mišo Kovač.

Jelena Rozga

Splitska pjevačica pronašla je sličnosti s Pčelicom Majom, koja joj je oduvijek bila omiljeni animirani lik. "Vrijedna je kao i ja, sva je slatka, stalno radi i dobroćudna je, a to je najvažnije. Ona ima svog Pavu, a mene jedan moj jako dobar prijatelj dosta podsjeća na njega", kaže Rozga. Od crtanih filmova voli pogledati "La Lineu" i "A je to", a u ovom potonjem vidi i važnu poruku. "Smotani su, ali se trude, to je poanta primjenjiva u stvarnom životu", kaže Jelena.

Goran Bare

Vinkovački rocker doma često pogleda Cartoon Network i zadivljen je napretkom animacije. Ipak, njegov omiljeni lik puno je stariji od najpopularnije dječje TV postaje - Homer Simpson. "Taj tip je za psihijatrijsko promatranje! Tragikomičan je, smiješan, a njegovi su životni potezi višeslojni. Puno se toga kod njega može pročitati između redaka, to mi se jako sviđa", kaže i dodaje kako (vječno pijani) Barney iz "Simpsona", po njegovom mišljenju, ima najbolji glas u svijetu animiranog filma.

Marija Husar

"Obožavam Malu sirenu, cijelo vrijeme pjeva predivne arije i prekrasna je, što me jako fasciniralo kad sam bila dijete. To je jedna pozitivna priča sa sretnim završetkom i porukom, pa mislim da je bezvremenska", kaže nam Marija Husar, koja, osim klasika, poznaje i crtane likove koji trenutno osvajaju mlađu generaciju. Nerijetko pogleda dugometražni crtić, a u zadnje vrijeme najviše su je se dojmili "U potrazi za Nemom" i "Shrek". "Ne smijemo zaboraviti ni 'Kralja lavova', jednu od najljepših priča na velikom platnu", zaključuje bivša Divasica.

Kristijan Beluhan

Nekadašnji član grupe Mayales nerijetko sudjeluje u sinkronizaciji crtića - posudio je glas Simbi iz "Kralja lavova" i brojnim drugim poznatim likovima, no najdraži mu je Corto Maltese. "Imam njegov poster u sobi, on mi je fantastičan. Rješava probleme pameću, za razliku od mnogih drugih. Drag mi je i Spiderman, jer ima super kostim i priču", kaže nam Beluhan i dodaje kako nikad zaboravljenu "La Lineu" smatra genijalnim crtićem koji uspješno odolijeva svim novim junacima koji se pojavljuju na ekranima.

Alka Vuica

"Calimero mi je jako sladak, često se suočava s nepravdom, a takav je i stvarni život", kaže Alka, koja crtane filmove ne prati otkad ih je njezin sin Arijan prerastao. "Dok je bio mali, stalno sam ih gledala s njim i shvatila da se u crtiće još uvijek mogu udubiti", priča nam kantautorica i ističe kako "ne može smisliti japanske crtiće", koji su prema njenom mišljenju nasilni i nabrijani. Ipak, najviše voli one crtiće koje, nadamo se, nije gledala sa sinom - erotske.

Luka Nižetić

Popularni Splićanin najviše voli Gargamela i Azriel iz "Štrumpfova": "Misle da su moćni, ali su zapravo totalno jadni i uvijek popuše na kraju". Crtiće danas rijetko gleda, a najviše voli Disneyeve priče, i to one nešto starije. "Mickey Mouse, Kralj lavova i Mala sirena su genijalni i vječni", kaže Luka i u omiljene animirane likove dodaje Mrguda - "Sve mu ide na živce, toliko je jadan i nikakav da mi je zapravo dobar".

Ivana Radovniković

Zadarska glazbena uzdanica voli crtane filmove sa suptilnim i indirektnim porukama, ali pada i na cinizam, koji je, prema njenom mišljenju, najbolji u popularnom "South Parku". Poput većine, uživa u Disneyevim filmovima, koje prati otkad zna za sebe. Ipak, njezin najdraži lik je mačak s kojim je Ivana pronašla neke sličnosti: "Obožavam Garfielda jer voli spavati i lijen je, baš poput mene. Odrasla sam uz taj crtić i valjda usput pokupila neke njegove navike". 

D.K.

Pročitajte više