CSI: Novalja u epizodi "120 grama u 120 dana"

Samo je pitanje vremena kada će holivudske njuške namirisati Hrvatsku i shvatiti da su ovi krajevi neiscrpno vrelo inspiracije za brojne kriminalističke serije i filmove. U njihovim očima Hrvatska je vjerojatno samo mala vukojebina Bogu iza nogu, ali kada bi proveli nekoliko dana listajući dnevni tisak, otkrili bi na koje sve maštovite načine naši hrabri i vrijedni redarstvenici staju na kraj narkomanskim "kartelima" koji haraju najpoznatijim hrvatskim okupljalištima mladih. Shvatili bi da se ovdje radi o pronicljivim gubicama koje su nakon samo nekoliko mjeseci kriminalističkog istraživanja otkrili da na Zrću ima droge.

I sve to bez ijednog haj tek laboratorija, natruhe futurističke opreme ili genijalnog Davida Carusoa koji bi nakon samo površnog preleta okom zaključio da iza brutalnog ubojstva stoji povučeni batler.

Sherlock Holmes u epizodi: "Tajna bijele nozdrve"

Mjesecima je prosječni hrvatski čitatelj mutavo buljio u fotografije s razuzdanih partya i ni u jednom mu trenutku glavom nije proletjela misao da bi se iza tog nevinog grča na licu i cjelodnevnog batrganja uz zvuke elektronske glazbe mogla kriti mračna tajna. Mračna tajna bijele nozdrve. Samo je nekoliko mjeseci trebalo jakim snagama PU ličko-senjske da pronikne kako bijelo ispod nosa nije rezultat pripreme svatovske torte, srpanjske susnježice ili nevine igre u brašnu, već rezultat – pripremite se za šok – preprodaje ilegalnih supstanci od strane – pripremite se za još veći šok – dilera.

No, bilo bi lijepo da otkrijemo i kako se točno odvijala ova ekspresna akcija otkrivanja droge na Zrću. Kako su to točno naši prepredeni specijalci stali na kraj perfidnoj igri "Novaljske šestorke" koja je tako dugo pod nosom policajaca zainteresiranim strankama prodavala nešto za "pod nos".

Gdje ima dima ima i likova s rizlama

Sarkazam na stranu, da ovog trena odjurite na Zrće i zatvorenih očiju bacite kamen, vjerojatno bi pogodili nekog tko zna nekog "tko uvijek ima", a ako imate sreću, vjerojatno bi pogodili i dilera. Po mogućnosti, pravo u "pederušu" u kojoj krije speed i kokain. A čak i ako niste upoznati s metodom "oblutkom do dilera", do droge na Zrću došli bi mega popularnom "tehnikom opažanja" koja od vas iziskuje prolazak kroz barem jednu galeriju fotografija sa Zrća nakon koje neminovno dolazite do nevjerojatne spoznaje da tamo, je li, ima droge. A za to vam nije potreban ni izlazak na teren.
Zašto je za hvatanje dilera potrebno "višemjesečno kriminalističko istraživanje", nikad neće biti jasno jer ako pijanom klincu treba 15 minuta da nađe nekog "tko uvijek ima", žalosno je ako prekaljenom policajcu treba nekoliko mjeseci. 
 
Inspektor Briljantin i 12 majmuna

I ne treba sad ulaziti u ono klasično preseravanje "zašto oni hvataju likove s četrdesetak grama speeda ako uokolo bauljaju pravi kriminalci" jer jedan od važnijih zadataka dilera je i taj da ne bude uhvaćen. A ako kao diler niste zadovoljili taj parametar, zaslužili ste da budete uhvaćeni. Nadalje, uhvaćeni bi se trebali zapitati je li raspačavanje droga uistinu životni poziv po njihovoj mjeri jer u oči bode to da im je na kraj stao inspektor Briljantin i njegov vješti tim dresiranih čimpanzi. Drugim riječima, nesposobni dileru, nisi zaslužio bolje.

Ipak, svi bi se zajedno trebali zapitati ključno pitanje. U redu, nije to neko posebno pametno ili originalno pitanje, ali ako ovim modrim biserima Novalje treba par mjeseci da uhvate ovih šest nesposobnjakovića, kakvi im tek zločini prolaze "ispod radara". Zamislite kakve tek ratove vode s ekipom koja drogu prodaje na "višim razinama". Ekipom koja stotinjak grama trave i vrećicu speeda ne krije u vlastitim stanovima u vitrini sa prozirnim vratima. Što je sa slučajevima za čije uspješno rješavanje treba više od neuniformiranog dolaska na party i rečenice: "Ljudi, žutog dajte ako Boga znate"?

Drugim riječima, sklepati par jazavaca na mjestu očite konzumacije nije nešto s čim bi se trebali previše razmetati i izlaziti u medije. Taj dosje sakrijte duboko u ormaru u kojem držite i ostale riješene slučajeve pod zajedničkim nazivom: "Jebo te, ne mogu vjerovati da mi je za ovo sranje trebalo par mjeseci".  

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Pročitajte više