Čudna hrana još čudnijih okusa: Od sušenih štakora i sperme bakalara do embrija pilića

U RAZNIM krajevima svijeta žive različite kulture i vladaju različiti običaji pa stoga i ne čudi što se i jede različita hrana. I dok pojedine vrste hrane u nekim dijelovima svijeta smatraju specijalitetima, u drugim dijelovima svijeta ljudima se okreće želudac na samu pomisao da bi tako nešto mogli pojesti. U Kini tako jedu pse, u afričkim zemljama slade se kukcima i crvima, a na Islandu umjesto pršuta jedu sušeno meso morskih pasa koje je stanovnicima ostatka svijeta nimalo ugodnog mirisa i okusa. Časopis AskMen sastavio je top listu najčudnije i najodvratnije hrane na svijetu.

1. Hakarl (Island)

Sušeno meso morskih pasa jedna je od islandskih poslastica. No, ostatku svijeta ova tradicionalna hrana, u kojoj Islanđani uživaju tijekom cijele godine, nema nimalo ugodan miris i okus. Štoviše, smrdi po amonijaku i pokvarenoj ribi. A koliko je "ukusno" svjedoče poznati kuhari. Gordon Ramsay je kazao kako se ispovraćao kad je kušao hakarl, Anthony Bourdain je tu islandsku poslasticu opisao kao "najgoru i najodvratniju stvar" koju je ikad kušao, a Andrew Zimmern je kazao kako je smrad koji se širi iz hakarla "nešto najgore što je ikad onjušio".

2. Airag ili kumis (Mongolija)

Airag ili kumis je fermentirano konjsko mlijeko. Znatno je slađe od kravljeg ili kozjeg, a zbog specifične fermentacije blago je alkoholno piće, sa postotkom alkohola između 0,7 i 2,5 posto. U Aziji se ovaj napitak konzumira još od vremena nekoliko stotina godina prije Krista, a navodno je jako zdrav za probavu. Ipak, okus slatko-kiselog alkoholnog mlijeka ne odgovara baš svima.

3. Durian (Jugoistočna Azija)

Na području Jugoistočne Azije prava je poslastica durian, kojeg nazivaju i "kraljem voća". Ova bodljikava voćka izrazito je neugodnog mirisa, ali ima okus sličan bademima i bogata je vitaminom C i kalijem. Osim u kulinarstvu, stanovnici Azije durian koriste i u medicini, kao antipiretik.

4. Sušeni štakori (Kina)

U Kini ne jedu samo pse. Jedu i sušene štakore. Stanovnici ostatka svijeta kažu da je meso okusa upravo onakvog kakvog očekujete od sušenog štakora - odvratno.

5. Psi (Kina)

Na petom mjestu ovog popisa bizarne hrane našli su se maloprije spomenuti psi. U Kini čak na farmama uzgajaju specijalnu vrstu pasa samo za ovu namjenu. Meso navodno ima okus sličan svinjetini.

6. Sperma bakalara (Japan)

Poznato je da se kavijar smatra poslasticom, ali jeste li znali da Japanci uživaju i u delicijama spremljenim od sperme bakalara? Na samom vrhu popisa nalazi se juha od bakalarove sperme, a u raznim sushi barovima možete je kušati i spravljenu na druge načine.

7. Deva na žaru (Maroko)

U Maroku deve ne služe samo za jahanje, već i kao hrana. Najčešće se ovo meso peče na žaru, a u Maroku možete pojesti i kebab te sendviče s devinim mesom. Iako sam okus navodno nije toliko grozan, činjenica je da je meso izrazito žilavo te trebate stvarno imati živaca za žvakanje takve hrane.

8. Balut (Filipini)

Balut su napola razvijeni pileći ili pačji embriji. Sprema ih se na način da se jaje s napola razvijenim embrijima jednostavno skuha, a potom njegov sadržaj jedete iz ljuske. Domaće stanovništvo preporučuje da za "što bolji okus" dobro sažvačete sve dijelove, uključujući i minijaturne kosti pileta ili pačeta koje se tek razvija.

9. Kopi luwak kava (Sumatra)

Kopi luwak je najskuplja kava na svijetu, a dobiva je se na način da zrna posebno probrane kave prođu kroz probavni trakt azijskog cibeta, životinje slične mački. Iz izmeta ovih životinja se izdvajaju zrnca, ispere ih se i kratko prži kako se ne bi uništila kompleksna aroma koja se dobije kroz ovaj proces. Okus ovakve kave opisuje se kao dominantno čokoladni sa zemljanim tonovima, a domoroci ga opisuju kao miris prašume nakon kiše uz primjesu vanilije.

10. Dende ulje ili ulje crvene palme (Brazil)

Dok su stanovnici mediteranskih zemalja ljubitelji maslinovog ulja, Brazilci u gotovo svu hranu dodaju dende ulje, odnosno ulje crvene palme. Iako je njima ovaj okus posve normalan, ostatku svijeta ova je aroma uglavnom prejaka i preuzme okus ostatka hrane. Autentični miris i okus dende ulja može se "ubiti" uz pomoć začina kao što su češnjak ili čili papričice.

Pročitajte više