Da rock ima drugo ime, to ime bilo bi Chuck Berry

Foto: Press

TEŠKO je reći tko je stvorio rock and roll niti sa sigurnošću navesti prvu RnR pjesmu, a ako uđete u raspravu o ovoj temi, ovisno o izvoru, dobit ćete nekoliko različitih teorija.

Neki će zasluge pripisati Ikeu Turneru, drugi će reći da je to bila Sister Rosetta Tharpe, ali ono oko čega gotovo da i nema dvojbi jest da je ideja rock 'n' roll glazbe izum Chucka Berryja. Naime, od svih ljudi koji su bili prisutni u periodu kad je rock počeo dobivati obrise, Berry je bio jedini koji ne samo da je pisao vlastite pjesme već im davao i dublje značenje uvjerivši slušatelje da je rock daleko veći i relevantniji od bilo kojeg glazbenog žanra koji se pojavio prije njega.

I upravo je to jedna od onih stvari zbog kojih o njegovim pjesmama, ali i samom rocku, još uvijek pričamo. Ne treba posebno isticati da je jedan od najvećih, ako ne i najveći, s obzirom na utjecaj koji je imao na velikane rocka kao što su Elvis, Stonesi, The Beach Boysi ili Beatlesi. Ono što uvijek trebamo iznova isticati njegova je glazba jer teško je da ćete pronaći relevantnijeg rock glazbenika.

"Iako ne možemo reći da postoji samo jedna osoba koja je izumila rock and roll, Chuck Berry došao je najbliže tome jer upravo su se u njemu spojili oni ključni dijelovi", rečeno je tijekom njegova ulaska u Rock And Roll Hall of Fame, a John Lennon jednom je prilikom izjavio: "Kad bismo rocku morali dati neko drugo ime, to ime bilo bi Chuck Berry".

U hiperproduktivnom svijetu prepunom očitih ili manje očitih plagijata, obrada i neumornog pretresanja općih mjesta, ne smijemo zaboraviti inovatore. One koji ne samo da su ostavili neizbrisiv trag već i zauvijek promijenili određeni glazbeni žanr. Chuck Berry je bez ikakve sumnje jedan od njih, a ovo su pjesme koje su stvorile rock and roll.

Maybellene

Roll Over Beethoven

Too Much Monkey Business

Rock And Roll Music

Sweet Little Sixteen

Johnny B. Goode

No Particular Place To Go

You Never Can Tell

My Ding-A-Ling

Carol

Back in the U.S.A.

Little Queenie

Memphis, Tennessee.

You Can't Catch Me

Nadine

Reelin' and Rockin'

School Days

Pročitajte više