Daimler testira program dijeljenja automobila

NJEMAČKI će proizvođač krajem ovog mjeseca pokrenuti program pod nazivom car2go. Riječ je o vrlo zanimljivom principu dijeljenja automobila.

Točnije, Daimler je za testnu fazu svog programa osigurao 50 primjeraka Smarta ForTwo koji će isprva biti dostupni samo zaposlenicima Daimlera, no uskoro se očekuje širenje i na ostale stanovnike grada Ulma, gdje se testiranje vrši.

Riječ je o jednostavnom i inovativnom prijedlogu rješenja zagušenosti gradskih prometnica osobnim automobilima i omogućavanju povećane mobilnosti stanovnika velikih gradova u kojima je vlasništvo automobila svakim danom sve skuplje.

Korisnici će nakon jednostavne i jednokratne registracije moći koristiti automobile raspoređene po cijelom gradu, a za svoju vožnju će plaćati 19 centi (1,36 Kn) po minuti bez obzira na kilometražu i potrošeno gorivo.

Kako bi se građani motivirali na korištenje ovih automobila tarifa za one koji ih duže koriste će biti niža. Plaćat će se putem kartice ili će nakon svakog korištenja sustav teretiti unaprijed otvoren mjesečni račun. Za pronalazak najbližeg automobila vozačima će na raspolaganju biti posebni call centar te internet servis. Nakon korištenja vozači neće morati vraćati automobil na mjesto s kojega su ga uzeli, ali će ga svakako morati ostaviti unutar granica grada. Što se pak rezervacije automobila tiče, ona će biti moguća do najviše 24 sata unaprijed.

Daimler je za potrebe programa organizirao i posebne timove koji će automobile servisirati, čistiti i u njih točiti gorivo. Vozačima će pak biti ponuđena mogućnost da sami doliju gorivo te će na taj način zaraditi dodatne besplatne minute koje će moći iskoristiti sljedeći put kad budu koristili bilo koji od ponuđenih Smartova.

U Daimleru se nadaju kako bi do komercijalizacije i širenja ovog programa moglo doći krajem ovog ili početkom sljedećeg desetljeća, a potencijal programa vide i u mogućnosti korištenja ovog principa kako bi javnosti u budućnosti mogli predstavljati svoje nove modele.

Pročitajte više