Harvey Weinstein mogao bi ostatak života provesti u zatvoru zbog silovanja

Foto: EPA

Harveyju Weinsteinu (70) danas će biti izrečena presuda, nakon što ga je vrhovni sud Los Angelesa proglasio krivim za silovanje i dva druga kaznena djela seksualnoga zlostavljanja. Ovo je druga presuda za nekadašnjeg holivudskog producenta.

Tužitelji su zahtijevali da Weinsteina osude na maksimalnu kaznu od 24 godine zatvora, bez prava na uvjetni otpust, nakon što ga je sudska porota u prosincu proglasila krivim. Njegov tim protivi se zahtjevu, s obzirom na njegove godine i pogoršano zdravstveno stanje.

Osuđen za seksualno zlostavljanje i u New Yorku

Podsjećamo, porota je Weinsteina proglasila krivim za silovanje i seksualnu penetraciju stranim objektom u koju je bila uključena jedna žena. Oslobodila ga je, međutim, optužbi koje se odnose na drugu navodnu žrtvu i nije mogla donijeti presudu o još dvjema optužbama.

Weinstein je rekao da su svi njegovi seksualni odnosi bili sporazumni i da nije kriv. Njegovi odvjetnici tvrde da su žene svojevoljno imale spolni odnos s njim jer su vjerovale da će im on unaprijediti karijeru.

On već služi 23-godišnju zatvorsku kaznu nakon što je osuđen za seksualno zlostavljanje u New Yorku. U Los Angelesu se suočio sa sedam točaka optužnice za silovanje i seksualno zlostavljanje četiri žene između 2004. i 2013. godine.

Pročitajte više