Deset odličnih pametnih telefona za koje dosad niste čuli

Foto: Press

AKO NIJE Samsung, iPhone je, a ako ste malo kvalitetnije pročačkali ponudu, možda se odlučite i za neke nove Kineze na tržištu. Bilo kako bilo, ponuda pametnih telefona u današnje je vrijeme u apsolutnoj stagnaciji što se inovacije tiče, a to se počelo odražavati i na prodaju pa kupci su sve skloniji tome da preskoče generaciju ili dvije i pričekaju s kupnjom novog uređaja. 

To ne znači da dobrih uređaja nema ili da se ne događa apsolutno ništa. Činjenica je da u posljednje vrijeme viđamo sve više uređaja namijenjenih gamerima, ali to, složit ćete se, i nije revolucija koju smo čekali. 

No, dok čekamo da se pojavi nešto što će nam izbiti novac iz džepova, možda je dobro baciti pogled na ponudu onih manje poznatih kompanija i vidjeti možemo li pronaći nešto zanimljivo, drugačije ili bolje. Uz to, i cijene su u većini slučajeva više nego prihvatljive. 

1. Ulefone Power 5 (2500 kuna)

Sjećate li se vremena Nokije kada se baterija punila samo jednom tjedno? E, ta su se vremena vratila zahvaljujući Power 5 uređaju koji ima nevjerojatnoj bateriji od 13000 mAh. Međutim, ako mislite da je zakazao na drugim poljima, varate se. Možda nije najljepši ni najsnažniji uređaj na tržištu, ali nećete se osjećati zakinuto. Upravo suprotno. Čak je i cijena više nego prihvatljiva. 

2. Vivo NEX (od 700 do 780 dolara)

Oni koji prate tržište pametnih telefona, vjerojatno su već čuli za Apex koji je uspio dobiti uređaj koji je gotovo u potpunosti ekran, a problem selfie kamere riješili su periskopskom kamerom koja izlazi s gornje strane uređaja i tako oslobađa cjelokupni ekran. Nex je nastavak ove priče i rješava zapravo jedini problem Apex - pomalo nezgrapni dizajn. 

3. RedMagic (prema nekim izvorima, oko 400 dolara)

Gamer ste, a tražite uređaj koji je prilagođen vašim specifičnim prohtjevima? Nubia se ubacila u utrku za nove gamerima prilagođene uređaje (svi žele s trona skinuti Razer) kojih je sve više i više. Iako bi se na prvi pogled moglo učiniti da su specifikacije nešto slabije u odnosu na neke druge uređaje, ne smijemo zaboraviti da je riječ o posebno modificiranom Snapdragon 835 procesoru, a tu je i daleko bolje hlađenje (73% bolje). 

4. Xiaomi Black Shark (od 400 do 600 dolara, ovisno o memoriji)

Još jedan gaming uređaj koji ulazi u utrku je Xiaomijev Black Shark koji se osim zavidnim specifikacijama može pohvaliti i podrškom za Project Treble (najjednostavnije, ubrzani proces ažuriranja za Android uređaje), a budući da se radi o Xiaomiju, očekujte puno toga za malo love. 

5. Asus ROG Phone (oko 1000 dolara)

Prije nego pomislite da su proizvođači bicikala prešli na mobitele, trebali biste znati da se radi o Asusovoj seriji prijenosnih računala ROG (Republic Of Gamers) koji će sada imati i mobilnu verziju kvalitetnog gamerskog telefona. Moćan je, a ako tražite nešto nalik Nintendovom Switchu, a ne želite Switch, razmislite o ROG Phoneu. 

6. Maze Alpha X (300 dolara)

Na prvi pogled Alpha teško da ćete razlikovati u moru sličnih uređaja, ali razliku ćete osjetiti na džepu. Osim što može parirati najboljima na tržištu, tu su još i kvalitetna baterija i premaz koji ga gotovo u potpunosti štiti od otisaka prstiju. A ono najbitnije je svakako prihvatljiva cijena od 300 dolara. 

7. Elephone S8 Pro (300 dolara)

Ako niste čuli za Elephone, ne brinite, osim ako ne radite na nekom portalu koji se bavi isključivo pametnih telefonima, teško da ste za njega mogli čuti. Štoviše, kompanija je skoro ugasila seriju, ali odlučili su ići dalje. Tu su sve očekivane karakteristike kvalitetnog uređaja (od ekrana koji je skoro bez rubova do izvrsnog AMOLED zaslona), ali ono čime su se odlučili pohvaliti jest čitač otisaka prstiju smješten ispod samog ekrana. Cijena? Itekako prihvatljiva. 

8. Meizu M6 (nešto preko 1000 kuna)

Možda se ne izdvaja dizajnom, ali tu su dobar ekran, relativno jak procesor i dvostruka kamera, što je sve jako dobra priča za jedna uređaj srednje klase. Međutim, ništa se ne može mjeriti s gotovo smiješnom cijenom. Uz sve to, odličan je i za klince jer možete im ograničiti aktivnosti što je dobro za sve one koji ne žele odgajati male zombije koji dane provode buljeć u ekran. 

9. Aermoo M1 (380 dolara)

Ako tražite otporan uređaj s kojim možete ulaziti u fizičke obračune (i koristiti ih kao oružje), ovo je uređaj za vas. Nije najbolji na tržištu, ali teško ćete ga uništiti, a ima i vrhunski operativni sustav i cijenu koja vas neće opaliti po džepu. Barem ne previše. 

10. Doogee BL12000 (2600 kuna)

Doogee je relativno jak igrač na kineskom tržištu, ali na ovim prostorima nije baš svima poznato ime. Ipak, radi se o jako dobrim uređajima po prihvatljivoj cijeni. Ovaj se ističe moćnom baterijom od 12000 mAh (6-7 dana rada, bez problema), ali tu su i više nego dobre specifikacije i dizajn po kojem se definitivno izdvaja u ponudi. Cijena je nešto paprenija u odnosu na druge uređaje u njihovoj ponudi, ali baterija je zvijer. 

Pročitajte više