Duh u močvari - nezaboravna pustolovina u Kopačkom ritu

DUH U MOČVARI, prvi je hrvatski igrani film za djecu snimljen nakon gotovo 20 godina. Većina radnje filma odvija se u jedinstvenom okruženju prirode Kopačkog rita. Uz snijegom pokrivene krovove baranjskih kuća, unikatni duh tamošnjih ljudi, zvuk tambure i cimbala te iskusnih lovaca, djeca proživljavaju nezaboravnu pustolovinu, ujedno upoznavajući floru i faunu te važnost očuvanja okoliša i životinja koje u njemu žive.

Brat i sestra, Miron i Melita, odlaze na zimovanje prijatelju Zoltanu (Liptusu) u Kopačevo, gdje je u tijeku velika akcija lokalnog stanovništva i lovačkog društva kojom pomažu divljim životinjama iz rezervata da prežive zimu. U noći njihova dolaska u mjesto dječak Halasz nađen je promrzao na obali, gdje buncajući ispriča kako ga je napao bijeli duh na jednom od otoka u močvari.

Dječak je ubrzo nakon tog događaja zanijemio, a mjesna starica, baba Etelka, otkrije tajnu kako je duh viđen još davno i kako ne može s otoka pa se sveti svakome tko stupi na njega. Ubrzo se među stanovnike Kopačeva uvlači strah, a lovci na čelu s Vučevićem, Kovačevićem i Lévayem pokreću istragu o događajima.

Međutim, niti oni niti liječnici ne mogu pomoći Halaszu. Zbog toga Miron, Melita i Zoltan odluče sami pronaći duha i ponuditi da ga, u zamjenu za ozdravljenje njihova prijatelja, čamcem s otoka prebace na obalu. No, duh zapuca i rani lovca Levaya čime dokaže da je mnogo opasniji nego što se mislilo…

Scenarij za film snimljen je prema istoimenom popularnom djelu književnika Anta Gardaša uz koje su odrasle mnoge generacije i koje je uvršteno u osnovnoškolsku lektiru. Kako cjelovečernji film za djecu u Hrvatskoj nije snimljen gotovo 20 godina, Duh u močvari odabran je kao djelo koje će obilježiti njegov povratak u hrvatsku kinematografiju.

U filmu glume djeca iz Dramskog studija i Dramskog kazališta u Osijeku, koje je pripremila i vodila voditeljica dramskog studija Lidija Helajz. Film Duh u močvari sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a snimljen je u koprodukciji Interfilma i Hrvatske radiotelevizije.

Pročitajte više