Dvodnevno natjecanje za pjesmu Eurovizije od 2004.

NATJECANJE za pjesmu Eurovizije od 2004. godine trajat će dvije večeri, umjesto jedne kao dosad, i na tom će natjecanju moći sudjelovati sve zemlje koje to budu željele, objavila je Europska unija radiotelevizije (UER), čije je sjedište u Ženevi. .

Dosad su zemlje koje su željele nastupati na natjecanju za pjesmu Eurovizije morale biti dobro plasirane na prethodnom natjecanju ili sudjelovati u prednatjecanju.

Od sljedeće godine, kvalifikacijsko natjecanje bit će održano u petak kada će se izabrati najbolji kandidati koji će sudjelovati na finalnoj večeri dan kasnije.

Na natjecanju za pjesmu Eurovizije 2003. godine, koje će se održati u svibnju u Rigi, glavnom gradu Latvije, sudjelovat će predstavnici 26 zemalja.

´Radi se o rekordnom broju, a ipak određeni broj kandidata nije mogao sudjelovati na ovom natjecanju´, objašnjava se u priopćenju UER-a.

Godišnji izbor za najbolju pjesmu Europe gleda široka međunarodna publika - prema procjenama radi se o više od 100 milijuna gledatelja u 30 europskih zemalja, te u Australiji, Hong Kongu i SAD-u.

U svibnju 2002. godine latvijska pjevačica Marija Naumova pobijedila je s pjesmom ´I wanna´ na 47. natjecanju za pjesmu Eurovizije, pobijedivši 23 druga kandidata. Prošle je godine natjecanje odražano u Talinu, glavnom gradu Estonije.

Natjecanje za najbolju pjesmu Europe prvi je puta održano 1956. godine, a dosada su na njemu sudjelovale i brojne svjetski poznate grupe ili pjevači - poput Julia Iglesiasa i švedske skupine ABBA.

Pročitajte više