Ekonomisti tvrde da novac nije seksualni stimulans

NOVAC navodno ne samo što ne donosi sreću, već ni ne utječe na raskošniji seksualni život, barem ako je suditi prema nedavno objavljenoj studiji dvojice ekonomista.

Amerikanac David Blanchflower sa sveučilišta Dartmouth i Andrew Oswald s britanskog sveučilišta Warwick u svojem su istraživanju obuhvatili 16 tisuća Amerikanaca, pokušavši proniknuti u "još uvijek slabo poznate odnose između prihoda neke osobe, njezine spolne aktivnosti i ukupnog blagostanja".

"Iz istraživanja proizlazi da spolna aktivnost nesporno pridonosi osjećaju sreće, ali nema jasnih pokazatelja da je to povezano s razinom prihoda", tvrde autori studije.

"Više novca ne utječe na bogatiju spolnu aktivnost ni na brojnost partnera", pojašnjavaju Blanchflower i Oswald.

Među ispitanima iz skupine s niskim prihodima 19 posto je izjavilo kako spolne odnose imaju dva do tri puta na tjedan, dok ih je 21 posto takvih među ljudima koji imaju visoke prihode. Šest ili više spolnih odnosa tjedno ima osam posto ispitanika iz prve skupine i šest posto "bogatih".

Riječ je o prvom istraživanju u SAD koje se bavi "odnosom između novca i sreće i njezinih brojnih komponenata, među kojima i seksualne aktivnosti".

Pročitajte više