Eurosong 2010: Kako to rade "braća Slaveni"?

DRUGA skupina zemalja, nakon naših susjeda, na koju najčešće računamo pri podjeli bodova na Eurosongu su zemlje Srednje i Istočne Europe u kojima pretežno, s izuzetkom Rumunjske, žive "braća Slaveni". Budući da sa Slovačkom i Poljskom nemamo narušene odnose, kao s nekim susjedima, a i česti su gosti na Jadranu, uvijek očekujemo barem simboličnih nekoliko bodova na natjecanju za pjesmu Europe dok istočne zemlje, poput Bugarske, Rumunjske, Ukrajine i Bjelorusije iz nekog nepoznatog razloga vole naše izvođače. Primjerice, Severina u Makedoniji ima status prave zvijezde. S druge strane, mi nismo toliko darežljivi prema njima kad je riječ o podjeli bodova, no nije naodmet poslušati pjesme ukoliko se odlučimo za glasanje na ovogodišnjem Eurosongu.

Rumunjska: Paula Seling & Ovi - Playing With Fire

Iako su Paula i rumunjsko-norveški glazbenik, Ovi uvjerljivo pobijedili na nacionalnom natjecanju, nismo sigurni da će jednako uvjerljivi biti i na Eurosongu. Kao što sam naziv pjesme kaže , "Playing With Fire" je vatrena poskočica, živog ritma, no iz nekog nerazumljivog razloga izvođači je izvode za klavirom. Rezultat je poskakivanje na klavirskoj stolici i pretjerano mahanje rukama. Nije uzgred spomenuti i njihove slabe vokale koji nisu niti malo usklađeni pa im izvedba sliči na najobičnije dovikivanje preko dvostrukog glasovira. Ne spašava ih niti niz back vokala.

Bugarska: Miro - Angel Si Ti

Miroslav Dimov Kostadinov zapravo je prilično dobar pjevač što dokazuju i brojne nagrade koje je osvojio na međunarodnim festivalima. Iako izgleda kao ostarjela kopija Nicka Cartera, ima dobar glas i kvalitetnu izvedbu. Sam piše pjesme što se vidi i po njegovoj interpretaciji. "Angel Si Ti" je poluromantična poskočica, tipična za Eurosong natjecanje, ali uzevši u obzir konkurenciju koja nerijetko dolazi na ovo natjecanje s pjesmama bez glave i repa, ovdje je riječ o pristojnoj pjesmici koja je vjerojatno već osvojila brojne obožavateljice. I obožavatelje.

Ukrajina: Alyosha - Sweet People

Pravim imenom Olena Kucher mlada je Ukrajinka koja se nada inozemnoj karijeri, o čemu svjedoči i njen album na engleskom koji će biti pušten u prodaju u SAD-u. Iako ima vrlo kvalitetan i snažan vokal, ova joj pjesma nimalo ne odgovara. Umjesto da pokaže pun raspon koji se samo u trenucima nazire, 18-godišnja pjevačica izmjenjuje šapat s vikanjem i na kraju uopće nije jasno je li ovdje riječ o rock baladi ili lošoj kopiji Shakire, no u svakom slučaju riječ je o jednoj od kvalitetnijih izvođačica na Eurosongu 2010.

Bjelorusija: 3+2 - Butterflies

Iako nije među ovogodišnjim favoritima, Bjelorusija bi itekako mogla iznenaditi, jer je ove godine očito mnogo uložila u nastup u Oslu. Na Eurosong su poslali grupu koja se smatra jednom od najkvalitetnijih na natjecanju. Pomalo čudna petorka nazvana 3+2 sastoji se od sestara blizanki Alene i Ninel koje inače pjevaju u bjeloruskom državnom zboru, dva mlada muškarca i školovane glazbenice. Svi su oni glazbeno obrazovani i članovi vodećih državnih zborova te su se dobar dio života bavili klasičnom glazbom. Čudno je to što su Bjelorusi poslali ovako kvalitetan skup pjevača na Eurosong i to s prilično sladunjavom pjesmicom kakva inače priliči osrednjim boy bendovima. Ne treba bi spominjati da je "Butterflies" dobro otpjevana, ali glasovne mogućnosti petorke niti izbliza ne dolaze do izražaja u njoj. Svejedno, riječ je o zaista dobroj pjesmi za ovaj tip natjecanja, možda čak i predobroj.

Slovačka: Kristina Pelakova - Horehronie

Na prvi pogled se čini da su Slovaci na Eurosong poslali atraktivnu pjevačicu koja bi nastupom i izgledom trebala osvojiti glasače. No, iznenađujuće, Kristina zaista zna pjevati. Uz to, ima i prilično zanimljivo pjesmu koju je napisao najbolji slovački skladatelj Martin Kavulič. Iako se Slovaci nadaju da imaju pobjedničku kombinaciju, kladionice im uglavnom ne predviđaju pretjerano dobar plasman, jer se pjesma "Horehronie" ne nalazi niti među prvih deset na većini kladionica. Šteta za mladu i perspektivnu Kristinu koja svojim čistim i prekrasnim glasom zaista daje poseban ugođaj pjesmi. Zanimljiv odabir instrumenata i etno zvuk pravo su osvježenje među bezličnim pjesmama. Sve to prati i atraktivan nastup koji je u nekim trenucima pomalo groteskan, ali originalan. Da je riječ o nekoj većoj zemlji, slovačka pjesma bi bila favorit Eurosonga 2010.

Poljska: Marcin Mrozinski - Legenda

24-godišnji Marcin napisao je pjesmu "Legenda" uz asistenciju kompozitora Marcina Nierubieca. Poljaci su ove godine, kao i Slovaci, u Oslo poslali pjesmu u "etno štihu" što ne bi bilo loše da nisu odabrali izvedbu na engleskom. Back vokali obučeni u poljske narodne nošnje i ulickani pjevač u kožnoj jakni s kravatom, kao da su ispali iz dva različita filma. Zasebno, svaki od njih zvuče dobro, jer Marcin ima lijep bariton koji je uvježbao nastupajući kao glavni izvođač u kazališnim mjuziklima. Doduše, u "Legendi" nema pretežak zadatak, jer se u pjesmi ponavljaju tri ista tona, ali ostaje dojam da su se Poljaci malo previše trudili. Željeli su pokazati svog najatraktivnijeg izvođača i pjevačice u narodnim nošnjama, napraviti pjesmu koja bi objedinila tradicionalni i moderni zvuk, a sve to na engleskom jeziku. Radi se o jednom velikom košmaru koji zasluženo, vrlo loše stoji na kladionicama.

Pročitajte više