Potvrdili stručnjaci: Evo zašto je bolje da spavate goli

Foto: Instagram

SPAVANJE je jedna od stvari koja zaokuplja najviše pažnje, a kako i ne bi kad na njega potrošimo oko trećinu života. Jedno od vrućih pitanja koje se godinama veže uz njega jest je li bolje spavati potpuno gol. Evo što o tome kažu stručnjaci.

"Često kažem svojim pacijenticama da spavaju bez donjeg rublja. Ako je intimno područje stalno pokriveno, posebice tkaninama koje ne upijaju vlagu, ona se nakuplja i stvara savršeno okruženje za razvoj bakterija i gljivica", rekla je za Huffington Post doktorica Alyssa Dweck, koautorica knjige "V za Vagina".

Ovo se posebice odnosi na žene koje prolaze kroz menopauzu.

"Što više odjeće nosite, to više odjeće morate skinuti kad se preznojite noću", dodaje doktorica Raquel B. Dardik s odjela za ginekologiju i opstetriciju NYU Langone Medical Centra.

Ako često osjećate svrbež ili iritacije genitalnog područja, ginekologinja i blogerica Dr. Kate preporučuje vam da u potpunosti izbacite gaćice tijekom noći.

Vrijedi li isto i za muškarce?

"Vaše bokserice zadržavaju toplinu i vlagu, a bakterije vole topla, vlažna okruženja. Više bakterija znači i veću mogućnost da se na nadraženoj koži razvije neka infekcija", tvrdi urolog Brian Steixner.

Spavanje bez bokserica moglo bi utjecati i na plodnost muškaraca.

"Vaš skrotum mora biti odgovarajuće temperature za optimalnu proizvodnju spermija", dodaje.

Kod muškaraca koji spavaju u gaćicama, testisi postaju pretopli što dovodi u pitanje kvalitetu njihove sperme. Ako se nikako ne možete zamisliti goli u krevetu, donje rublje koje odabirete mora biti pamučno i ne pretijesno. 

Pročitajte više