Filmska recenzija "Ledene žetve": Neočekivano bogat urod

S OBZIROM na val hladnoće neuobičajen za ovo doba godine, moglo bi se reći kako je "Ledena žetva" u hrvatske videoteke došla u sasvim prikladnom trenutku. Oni ciničniji bi ipak rekli kako je film trebalo izdati oko Božića, i to ne samo zato što mu se radnja događa na Badnju večer, nego i zato što kroz sudbinu i raspoloženje svojih junaka nudi prilično subverzivno viđenje jednog od od najpopularnijih blagdana.

Radnja filma se temelji na nagrađivanom romanu Scotta Phillipsa, kojeg su scenaristički obradili ugledni Richard Russo i Robert Benton. Na početku upoznajemo Charlieja Arglista (Cusack), odvjetnika iz Wichite, sumornog, bezličnog grada na američkom Srednjem zapadu. Charlie, koji se specijalizirao za zastupanje "uglednih poslovnih ljudi",  je upravo jednog od svojih klijenata opelješio za neka dva milijuna dolara, te novac predao svom partneru Vicu Armstrongu (Thornton), koji bi trebao urediti detalje bijega. Slijedećih nekoliko sati Charlie nastoji utući vrijeme po birtijama i striptiz-barovima, suočavajući se s činjenicom koliko mu je život bio promašen. No, u međuvremenu se ispostavlja kako njegova pljačka nije ostala nezapažena, te će se Charlie morati suočiti sa sve krvavijim posljedicama svog čina.

"Ledena žetva" će predstavljati poprilično iznenađenje za sve one koji su očekivanja temeljili na filmografiji Harolda Ramisa, glumca i filmskog režisera specijaliziranog za srednjestrujaške komedije. Ovaj film je žanrovski i po duhu daleko bliži "film noireu" i egzistencijalističkim dramama nego tarantinovskim crnim komedijama, iako se ne može poreći da nema nekih uistinu efektnih scena.

 Ramisu se također dopalo da, jednom za promjenu, režira film prepun golotinje, psovki i eksplicitnog krvoprolića, ali sve to ne bi film učinilo tako atraktivnim kao vrlo dobar scenarij i prilično raspoložena glumačka ekipa. John Cusack, koji se desetljećima specijalizirao za uloge neurotičnih i frustriranih junaka, savršeno je pristao ulozi pasivnog, otuđenog junaka koji skoro da i ne pokušava živ doteturati do odjavne špice. Uz njega su vrlo dobar posao obavili Thornton kao njegov živopisni partner i Nielsen kao noirovska "femme fatale", ali se također mogu pohvaliti i sporedni glumci zaslužni za cijeli niz briljantnih minijatura.

Iako se završnica čini malo izvještačenom, te iako ritam kvari par nepotrebno ubačenih scena, "Ledena žetva" zaslužuje da se istakne kao jedno od ugodnijih iznenađenja naše video-ponude.

DVD dolazi uz malo bogatstvo posebnih dodataka. Glavni od njih je audio-komentar Harolda Ramis ne krije oduševljenje svojim djelom. Uz to dolaze dva alternativna završetka, zabavna improvizacija Thorntona pred kamerama, razgovor dvojice scenarista s autorom originalnog romana, reportaža sa snimanja te poseban segment posvećen jednoj od ključnih scena u filmu. Nijedan od tih dodataka nije preveden.

OCJENA: 7/10 (vrlo dobar)

uloge: John Cusack, Billy Bob Thornton, Connie Nielsen, Randy Quaid, Oliver Platt
režija: Harold Ramis
proizvodnja: Focus Features, SAD, 2005.
trajanje: 88

Dragan Antulov

Pročitajte više