Ford Focus RS500: Veliki prasak za kraj

FORD je predstavio novu i takozvanu izlaznu izvedbu trenutne generacije Focusa RS. I moramo reći da se na prvu loptu ovaj model čini doista dostojnim za ispraćaj cijenjenog Fordova hot-hatcha.

Pomalo zlokoban izgled modela RS500 potpomognut mat crnim finišem nadopunila je konjica od čak 350 KS, pa vjerujemo kako neće ostaviti niti jednog ljubitelja ovog segmenta ravnodušnim. Tome u prilog govori i činjenica kako je Ford uranio s premijerom radi "prevelikog interesa javnosti".

RS500 će biti proizveden u svega 500 primjeraka namijenjenih isključivo europskim tržištima. Pokreće ga 2,5-litreni 5-cilindrični turbobenzinski motor osnažen na 350 KS, dok mu maksimalni okretni moment iznosi 460 Nm.

Do osnaženja je došlo modifikacijom ECU-a, ugradnjom većeg intercoolera, zračnog filtra, nove pumpe goriva, dorađenim ispuhom i sličnim preinakama. Fordov monstrum ubrza do 100 km/h za 5,6 sekundi, a najveća brzina iznosi 265 km/h.

Ukoliko se koji od spomenutih 500 primjeraka pojavi i na našim prometnicama, lako ćete ga prepoznati jer će biti dostupan samo u mat crnoj boji s crnim naplatcima te crvenim kočničkim čeljustima. Unutrašnjost će krasiti ID pločica sa serijskim brojem modela, Recaro sportska sjedala te još nekoliko uobičajenih ukrasa.

Službena premijera je zakazana za 9. travnja u Leipzigu, a prve isporuke se očekuju u svibnju ove godine. Cijena je zasad nepoznata.

Pročitajte više