Ford Mustang: Posebna izvedba za 45. obljetnicu

MUSTANG ovih dana slavi svoj rođendan i u čast osobe koja je najzaslužnija za njegov nastanak posebna izvedba nosi upravo njegovo ime, odnosno prezime. Riječ je o tadašnjem predsjedniku Forda Leeju Iacocci kojega mnogi nazivaju i "ocem Mustanga".

Na auto salonu u New Yorku davne 1964. je predstavljen prvi Ford Mustang. Za njegov dolazak na tržište je najzaslužniji danas 84-godišnji Lee Iacocca, tadašnji šef Forda. Upravo stoga je odlučeno kako bi rođendanska izvedba mogla ponijeti njegovo ime.

S obzirom kako je riječ o obilježavanju 45. godišnjice prigodno je odlučeno kako će biti proizvedeno svega 45 primjeraka ove verzije Mustanga, a svi će biti u posebnoj Iacocca srebrno sivoj boji koju je odabrao sam Lee Iacocca.

Iacocca je gotovo dvije godine surađivao s dizajnerom Michaelom Leoneom i karoserijskom radionicom Gaffoglio Family Metalcrafters na razvoju ove izvedbe, službenog naziva 2009 1/2 Iacocca 45th Anniversary Edition Ford Mustang.

Ovaj je automobil većinom izrađen rukom, a karakterizira ga veliki broj jedinstvenih detalja. Kupci će moći izabrati između atmosferske i kompresorske verzije 4,6-litrenog V8 motora. Prva razvija snagu od 325 KS, a druga 405 KS te obje standardno dolaze s pet-stupanjskim ručnim mjenjačem.

Pored unaprjeđenog ovjesa, kočničkog sustava i sl, vrijedi još spomenuti i pregršt ukrasnih detalja u unutrašnjosti automobila, 20-inčne aluminijske naplatke. Cijena i dostupnost bi uskoro trebali postati poznati.

Pročitajte više