Fotomedicina - što je to?

MALO tko zna da je prije ravno stotinu godina, odnosno, 1903. godine, Nobelova nagrada dodijeljena za otkriće učinkovitosti svjetlosne terapije u liječenju bolesnika.

Nije nikakva novost kad se kaže da je svjetlost poput vode i zraka od pradavnina čovjeku znana kao preduvjet života. I najdrevniji su narodi znali za ljekovita svojstva sunčeve svjetlosti. Tijekom posljednjih dvadeset godina intenzivnih medicinskih istraživanja, uz štetna otkrivena su mnoga blagotvorna svojstva svjetlosti, stoji u zanimljivoj crtici B. Sterlea objavljenom pod nazivom "Fotomedicina" u glasilu INA. S pojavom laserske tehnologije ponovo se budi usnuli interes za tzv. fotomedicinu. Rezultat: brojni uređaji za svjetlosnu terapiju. Koriste se najviše u kozmetici i sportskoj medicini.

Jednim modernim "svjetlosnim aparatom" može se za brže zarastanje rana, ublažavanje bolova u mišićjum, kralježnici i zglobovima, u borbi protiv bora i starenja kože - služiti cijela obitelj! Ajko, pak, niste dovoljno bogati za fotomedicinske novotarije, znajte da sunce jednako grije i siromašne i bogate. Sunčajte se, ali oprezno!

(Hina) ld ld

Pročitajte više