FRANCUZI ODLUČILI OČISTITI MONT ST. MICHEL OD BLATA

SAINTMICHEL, 16. veljače (Hina/Reuters) Povijesni francuski otočni samostan MontSaintMichel trebao bi uskoro biti oslobođen od desetljetnih nakupina pijeska i sluzavog blata koje su gotovo u potpunosti unakazile njegov čarobni vodeni ambijent.

Upravo dovršena studija pokazala je da većina stanovnika koji žive u blizini tog samostana, smještenog na sjevernoj obali Francuske, podržavaju planove o uklanjanju nakupina starih čak pola stoljeća i ponovnog vraćanja nekadašnjeg prirodnog opkopa.

Ti bi planovi uključili uklanjanje ceste napravljene 1879. kako bi se spojio samostan s ostatkom kopna te izgradnju električnog ´shuttlea´ na tračnicama do početka iduće godine. Sa strane će biti i staza kojom će ljubitelji hodanja do samostana, izgrađenog prema legendi 708., moći doći pješke.

Možda će, međutim, puno više vremena trebati za uklanjanje oko tri milijuna kubičnih metara smrdljivog sluzavog blata kako bi se omogućilo da more ponovno može nadolaziti i u vrijeme plime tlo na kojemu se samostan nalazi učiniti otočićem.

´Razlog zbog čega je Mont-Saint-Michel tako čaroban upravo je to što dva puta dnevno, tijekom plime, doista izgleda kao otok´, kazao je jedan lokalni dužnosnik.

´Ako se ne riješimo tih blatnih naslaga, sve što ćemo vidjeti kroz nekoliko godina bit će automobili i kamp-kućice na prostoru koji je nekad ukrašavala svjetlucava morska voda´, dodao je on.

Mont-Saint-Michel, sa svojim tornjevima koji za vedra vremena strše prema nebu ili jezovito proviruju u vrijeme guste magle, jedna je od najvećih francuskih turističkih atrakcija nakon Pariza. Posjećuje ga oko 3,5 milijuna turista godišnje.

Cesta koja je prije više od stotinu godina izgrađena omogućila je da u novije doba turisti do samostana mogu doći a da ne riskiraju propadanje u živo blato hodajući za oseke. U prošlosti je taj nepredvidivi živi pijesak znao progutati živote brojnih hodočasnika.

Nažalost, ta je cesta također jedan od čimbenika koji je narušio prirodni ambijent blokirajući plimni nadolazak mora, a time i prirodno odnošenje morskom vodom nataloženih blatnih nakupina.

U okolici samostana svake se godine nakupi do 25 hektara blata i na njegovim rubnim dijelovima počinje rasti trava koja privlači lokalna stada ovaca.

Cijena uklanjanja blatnih naslaga iznosit će 134 milijuna eura.

´Problem je što svaka plima nanosi nove naslage koje ne odlaze isto takvim prirodnim putem. To je nešto što nećemo moći prepustiti da riješi sama priroda´, izjavio je lokalni dužnosnik.

Pročitajte više