Galliano ostao bez posla: U Dioru osudili njegove "odvratne" izjave



FRANCUSKA modna kuća Christian Dior u utorak je objavila kako je otkazana suradnja njihovom glavnom dizajneru, Johnu Gallianu. Ovo je reakcija Diora na njegove nedavne antisemitske ispade u jednom pariškom baru. Sidney Toledano, izvršni Diorov direktor, u svojoj izjavi najoštrije je osudio Gallianove izjave, i nazvao ih potpuno suprotnim od vrijednosti koje njihova modna kuća propagira. Toledano je otkrio i da su odmah prekinuli odnose s Gallianom, a proces njegovog otpuštanja je pokrenut prošlog tjedna.

Kao razlog naveo je "odvratne komentare" koji su prikazani u ponedjeljak u videu na stranicama britanskog tabloida The Sun. Saznanje o njegovoj ispadu je zgrozilo svijet prošlog tjedna. Galliano je vrijeđao goste bara La perle, govoreći kako voli Hitlera, i kako bi oni trebali biti mrtvi. Nije jasno kada je video snimljen. Nedavno je Natalie Portman potpisala ugovor sa Diorom, kao zaštitno lice njihovog parfema, a kao Židovka, najoštrije je osudila Gallianove izjave. Lijepa glumica izjavila je da je ponosna na svoje podrijetlo te ne želi više biti povezana s Johnom ni na jedan način. Galliano je navodno već ispitan na policiji, a glasnogovornica pariške policije, kao i tužiteljstvo, zasad odbijaju komentirati slučaj.

Zna se da je ispitan vlasnik La Perle te njegovi gosti. Ni Johnov odvjetnik nije htio komentirati slučaj, izjavio je tek kako gosti ne bi čekali četiri mjeseca da prijave slučaj da su zaista bili žrtve antisemitskog ispada. Ne zna se kako će ovo utjecati na skorašnje predstavljanje Diorove kolekcije za jesen/zimu 2011./12. godine na Pariškom tjednu mode u petak. Da podsjetimo, Dior je doveo Galliana 1996. godine, a svojom kreativnosti je uvelike pomogao toj modnoj kući da poveća prodaju. Nazivan je "zločestim dečkom mode", prvenstveno zahvaljujući svom provokativnom, pompoznom i vragolastom pristupu modi. Njegove revije često su oduzimale dah bajkovitošću koju je Galliano majstorski postizao.

Pročitajte više