Gdje je zapelo s novom generacijom preklopnih mobitela?

Foto: Printscreen / Youtube: MrMobile [Michael Fisher]

TRŽIŠTE preklopnih mobitela imalo je težak početak u 2019. godini. Najavljivani modeli poput Samsung Galaxy Folda, Huawei Mate Xa, Motorole Razr, kasnili su s pojavljivanjem na tržištu, zbog  nedovršenosti projekata. Ipak, potrošači su pokazali dosta razumijevanja za ova odgađanja budući da se radi o pionirskim pothvatima u sferi dizajna mobitela i nastavili ih željno iščekivati.

U 2020. godini, najavljen je izlazak nekoliko modela preklopnih mobitela druge generacije, među kojima su Galaxy Z Flip, Galaxy Fold 2 i Huawei Mate XS, a čini se da tržište sada pokazuje manje strpljenja.

Osmišljeni s idejom da se udvostruči veličina ekrana, a da se uz to mogu preklopiti i lako spremiti u džep, preklopni mobiteli imaju za cilj redefinirati način na koji se mobiteli upotrebljavaju.

Ipak, visoke cijene, gotovo dvostruko veće od cijena istih modela bez preklopa, kao i specifičan dizajn koji ekran i mehanizme za preklop mobitela čini previše ranjivim, učinio je da njihov renome na tržištu od početka bude poljuljan. U godini pred nama, mobiteli ovog tipa trebali bi mnogo toga unaprijediti kako bi ih potrošači počeli doživljavati kao isplativu opciju. Za početak, proizvođači bi morali sniziti cijene i poboljšati dizajn.

Kompaktni dizajn s čvrstim ekranom

Aktualni modeli preklopnih mobitela proizvode se s plastičnim umjesto sa staklenim ekranima. Ovakvo dizajnersko rješenje uređaje čini mnogo podložnijim oštećenjima. U Motoroli su ovaj nedostatak pokušali riješiti dodavanjem čvrstog premaza na plastični ekran modela Razr kako bi ga dodatno ojačali, ali održivost ovog rješenja još nije isprobana.

Iz Samsunga su najavili da će Galaxy Z Flip, čije se pojavljivanje na tržištu očekuje tijekom veljače 2020. godine, biti prvi model ove vrste koji će imati ultra tanki, savitljivi ekran od stakla.

Osim pitanja vezanih za dizajn ekrana, preklopni mobiteli također bi trebali biti poboljšani i što se tiče same zatvorenosti sklopova kako se prašina i ostala nečistoća ne bi taložile gdje ne treba. Kod Samsungovog modela Galaxy Fold, ovaj problem je bio osobito izražen, te je kompanija isprva odgodila izbacivanje modela na tržište za četiri mjeseca, da bi zatim pristupila njegovom potpunom redizajniranju, navodi Cnet.

Dobra zatvorenost sklopova važna je i kod zaštite mobitela od prodora vode. Izloženost zglobnog mehanizma, koji omogućava preklapanje, na prodor prašine, kamenčića i drugog trunja može vrlo lako dovesti do oštećenja ili može čak onesposobiti ovaj važan mehanizam.

Aplikacije koje se učitavaju bez zadrške

Nove mogućnosti za korištenje aplikacija koje pružaju savitljivi ekrani trebale bi odigrati značajnu ulogu kod odlučivanja budućih kupaca investirati u preklopne mobitele.

Na Galaxy Fold mobitelu Google je napravio da Android dobro radi. Kada se mobitel otvori, aplikacije brzo prelaze s vanjskog na unutarnji ekran.

Neki od jeftinijih prototipa preklopnih mobitela, poput TCL-ovog, dovoljno su čvrsti da mogu ostati otvoreni i pod kutem od 90 stupnjeva. Imaju i mogućnost dijeljenja ekrana, tako da funkcioniraju po principu laptopa, gdje jedna polovina ekrana predstavlja tipkovnicu, a druga sadrži aplikacije.

Uloga vanjskog ekrana

Nemaju svi preklopni mobiteli sekundarni ekran, ali oni koji ga imaju, zahtijevaju drugačiji pristup njihovom korištenju. U ovom slučaju važi opće pravilo - što manji sekundarni ekran, to je manja i njegova upotrebljivost.

Na vanjskom ekranu Galaxy Folda možete otvoriti aplikaciju koju god poželite, ali je tipkanje po njemu prilično frustrirajuće zbog uskog prostora tipkovnice. Može poslužiti za čitanje obavijesti ili za pregled statusa na društvenim mrežama.

Tipkanje na tipkovnici jednako je nelagodno i na vanjskom displayu Motorolinog modela Razr, koji je upotrebljiv samo za pregled sadržaja i za kratke tekstualne odgovore na poruke.

Izdržljivost baterije na testu

Uz kvalitetu ekrana i kamere, izdržljivost baterije je jedna od tri stvari na koju potrošači najviše obraćaju pažnju prilikom kupovine mobitela. Skupi preklopni mobitel koji ne može izdržati cijeli jedan dan ili značajno izgubi na kapacitetu baterije tijekom jednog dana, vjerojatno neće privući previše kupaca. Proizvođači bi morali unaprijediti izdržljivost baterije kako bi ove modele učinili kompetitivnijim.

Recimo, mobiteli s velikim ekranima imaju i baterije jednake veličine pa zahvaljujući tome mogu izdržati više od jednog dana bez punjenja. Preklopni mobiteli su drugačije konstruirani. Oni uglavnom sadrže dvije male baterije koje u kombiniranom efektu uspijevaju održati mobitel upaljenim tijekom jednog radnog dana.

Odvojene baterije su možda trenutno dobro rješenje, budući da su one, ipak manje efikasne od velikih baterija na koje se proizvođači moraju preorijentirati.

Podrška za 5G mrežu koja neće uređaj učiniti nepristupačnim

Preklopni mobiteli su veoma skupi, te se tako očekuje da će ,kada budu pušteni u prodaju, čak i manji modeli poput Motorole Razr, stajati preko 1500 dolara. Uz podršku za 5G mrežu, koja je imperativ na premium tržištu mobitela, njihova krajnja cijena mogla bi ih vrlo lako učiniti potpuno nepristupačnim, čak i za potrošače dubljeg džepa.

Ostaje nada da će unaprjeđenje ove tehnologije, a potom i proširenje proizvodnje dovesti i do snižavanja cijena.

Pročitajte više