Gossip, Soulwax i Booka Shade dolaze na novosadski Exit

FESTIVAL Exit, novosadski ljetni glazbeni i ujedno najveći festival na području jugoistočne Europe, osim već najavljenih The Hivesa, Gogol Bordella, Ministryja, Svena Vätha, Francoisa K, Benna Watta, Claudea VonStrokea, Ceep Disha, 2 Many DJ's-a i M.I.A.-e ugostit će američki punk-rock bend Gossip, zajedno sa Primal Screamom i Paulom Wellerom, dok će na dance flooru bit electro-rock bend Soulwax, te njemački tech-house duo Booka Shade. Vrijedno je spomenuti i da će na ovogodišnjem Exitu, inače osmom po redu, gostovati i legendarni britanski punk band Sex Pistols, i to u svom originalnom sastavu.

Američka grupa Gossip, pripadnik "queercore" sceni, u svojim pjesmama često ističu značaj slobode seksualnog opredjeljenja kao i punu ravnopravnost istospolnih brakova o čemu najviše govori njihov najpopulaniji singl sa istoimenog albuma "Standing In The Way Of Control" iz 2006. godine. Često sviraju sa bendovima White Stripes, Le Tigre i The Hives, a njihovi nastupi izuzetno su energični i neprestano na samom rubu spektakularnog ekcesa.

Band Soulwax osnovan je 1995. godine u belgijskom gradu Gentu, a pripadaju generaciji ozbiljnih autora elektronske glazbe temeljene na alternativnom rock zvuku. Do sada su surađivali sa brojnim poznatim glazbenicima, kao što su Daft Punk, Kylie Minougue, Rolling Stones, Klaxons, Muse, LCD Soundsystem, Justice i Gorillaz. Nastupali su i na glavnim pozornicama poznatih Coachella, Rock Werchter i Creamfields festivala.

Producentski dvojac Booka Shade iz Berlina iza sebe ima dva studijska albuma, a dosad su napravili i zavidan broj remiksa za imena od kojih se izdvajaju Depeche Mode, Moby, Tiga, Ficherspooner, The Knife i Hot Chip. Njihov live nastup proslavio se na Sonar festivalu još 2005. godine, a ove će godine osim Exita 08 nastupiti na poznatim festivalima kao što su Glastonbury, Benicassim, I Love Techno, Creamfields, Coachella i Rock Im Park.

Nema sumnje da će i ove godine na Petrovaradinskoj tvrđavi, gdje se Exit i održava, biti užarena atmosfera. Exit je 2000. godine pokrenula grupa studenata u namjeri da oživi kulturu i zabavu Novog Sada s "mrtve točke", tj. neku vrstu izlaza (eng. exit = izlaz). No vrlo brzo taj je projekt vrlo brzo izrastao u veliki i priznati glazbeni festival u trajanju od četiri dana. Do sada je ugostio brojne poznate grupe, poput Underworlda, Fatboy Slima, Slayera, Apocalyptice, White Stripesa, Garbagea, Sick Of It All-a, Ramba Amadeusa, Cypress Hilla, Massive attacka, Iggyja Popa, Billy Idola, Moloka i mnogih drugih izvođača.

Pročitajte više