Hari Varešanović ne smije na Doru

Hari Varešanović ponudio je HTV-u pjesmu za koju tvrdi da je "izvrsna i staje rame uz rame s najboljim pjesmama Nine Badrić", ali je s državne televizije, koja organizira Doru, dobio negativan odgovor. Propozicije hrvatskog natjecanja za pjesmu Europe, naime, vrlo jasno definiraju tko se smije natjecati, a tko ne. Jedan od glavnih uvjeta je da su svi autori i izvođači hrvatski državljani, a Hari to nije.

Prije nekoliko godina slična se zavrzlama događala u Bosni i Hercegovini, kad je na tamošnjem izlučnom natjecanju pobjedila grupa Femminem. Jedna od triju članica grupe, naime, nije imala bosansko državljanstvo, pa su tamošnji organizatori na brzinu sredili stvar, kako bi grupa ipak mogla otputovati na Eurosong.

Takve stvari Aleksandru Kostadinovu, očito, ne padaju na pamet. Čak ni veliki prošlogodišnji uspjeh Varešanovićeve "Lejle" (treće mjesto), te velika hitoidnost pjesama nastalih iz Harijevog pera nisu ga uspjeli razuvjeriti da odustane od HTV-ovih principa i za Harijevo sudjelovanje na Dori pronađe "rupu u zakonu".

Osim Harijeve, na HTV je stigla još jedna zanimljiva ponuda. Tzvika Pik, jedna od autorica pjesme "Diva" s kojom je 1998. godine na Eurosongu pobijedila kontroverzna Dana International, također je pokazala interes za Doru, ali je odbijena. Isto su doživjeli i zainteresirani skladatelji iz Franscuske, Španjolske i Njemačke, piše ESC Today.

Čini se kako interes za Doru iz godine u godinu sve više raste, prvenstveno na međunarodnom nivou. Obzirom na činjenicu da od "zlatnog doba" Maje Blagdan, Danijele i Doris, koje su se nalazile u vrhu konačnog poretka na Eurosongu, nismo imali eurovizijsku uspješnicu, možda bi trebalo razmisliti o tome da "uvezemo" hit koji će oboriti nekoliko milijuna gledatelja. Ili ćemo, ponosni na stopostotno hrvatsku pjesmu, opet gledati kako je s lakoćom prestižu Makedonija, Srbija ili Slovačka, kojima se često znamo rugati kako kaskaju za modernim glazbenim tekovinama.

D.K.

Pročitajte više