Harry i Meghan ostali su bez titula, evo kako su ih uopće dobili

Foto: Getty Images

BUCKINGHAMSKA palača objavila je danas kako princ Harry i vojvotkinja Meghan više neće koristiti svoje kraljevske titule ni predstavljati britansku kraljicu te će izgubiti sav novac koji su dobivali kao članovi kraljevske obitelji.

Par se ranije odrekao kraljevskih dužnosti, a ovo je konačni razlaz s kraljevskom obitelji. Palača je objavila da Harry i Meghan više neće dobivati javni novac za kraljevske dužnosti te da će vratiti novac koji su potrošili na obnovu svoje kuće u Windsoru odnosno 2,4 milijuna funti.

Harry i Meghan nakon braka u svibnju 2018. dobili su titule Njegovog i Njenog Kraljevskog visočanstva. Harryjeva puna titula bila je Njegovo kraljevsko visočanstvo vojvoda od Sussexa, grof Dumbartona i barun Kilkeela, dok je Meghan postala poznata kao Njezino kraljevsko visočanstvo vojvotkinja od Sussexa. Bila je prva osoba koja je nosila tu titulu, piše CNN.

Jedina druga osoba koja je nosila titulu vojvode od Sussexa bio je borac protiv ropstva i zagovornik prava za katolike i židove princ Augusts Frederick, sin Georgea III. i kraljice Charlotte, koji je titulu stekao 1801. godine, navodi Royal Collection.

Titule se dodjeljuju prema sustavu "peerage" britanske monarhije koji seže u feudalno doba. Izvorno bi monarh dodijelio titule odanim slugama u zamjenu za zaštitu ili zemlju, čineći ih vrhovnim kraljevstvom. Danas se koristi za rodbinu monarha.

Titule određuje kraljica kad član obitelji postane punoljetan ili se vjenča.

Kraljica može birati između pet titula: vojvoda, markiz, grof, viskont ili barun odnosno njihovih ženskih ekvivalenata. Vojvođanstvo je najviša.

Članovi obitelji obično dobivaju naslove vojvode i vojvotkinje, ali kraljica može odabrati više od jednog naslova. U slučaju brata princa Harryja, princa Williama, on i njegova supruga Kate Middleton postali su vojvotkinja i vojvotkinja od Cambridgea, ali kraljica je dodijelila i princu Williamu titule grofa Strathearna i baruna Carrickfergusa.

Princ Charles, Harryjev i Williamov otac, vojvoda je Cornwalla, a kraljičin drugi sin, princ Andrew, dobio je titulu vojvode od Yorka.

Raskinuo je s tradicijom i kraljičin najmlađi sin, princ Edward, koji je odabrao titulu grofa od Wessexa kad se ženio.

Pročitajte više