Harvey Weinstein - Prava zvijezda skorašnjih "Oscara"

ZABORAVITE Richarda Gerea, Nicole Kidman, Jacka Nicholsona! Prava zvijezda skorašne dodjele "Oscara" zapravo je filmski mogul s cigarom u ustima, konfliktni tvorac filmskih hitova Harvey Weinstein.

I letimičan pogled na ovogodišnje nominacije za Oscara za najbolji film pokazuje da je to točno. Weinsteinova filmska kuća ´Miramax´ snimila je filmove ´Chicago´, ´Gangs of New York´ i ´The Hours´, a sam Weinstein surađivao je na filmu ´Gospodar prstenova: Dvije kule´.

Samo film ´Pijanist´ Romana Polanskog nije ´Miramaxov´, vjerojatno i zato što postoji granica do koje sežu postignuća radoholičara i megalomanijaka.

Weinsteinovi suparnici, kojih ima mnogo, tvrde da je njegov nezapamćeni uspjeh rezultat ´Miramaxova´ dodvoravanja onima koji odlučuju o Oscarima.

No ove godine oni nisu bili previše pod utjecajem raznih lobiranja jer su, nakon što je ´Miramax´ otvoreno godinama radio na tome, i ostale filmske kuće počele djelovati na isti način.

Izgleda da sada prevladava totalna posvećenost riziku, kreativnosti i snažnim filmovima. Službeni Hollywood kojim vladaju proračunati glavešine i uporni financijski direktori, jednostavno se s time nije mogao natjecati.

Weinstein pak nije dopustio da ga uspjeh pokvari. Zadržao je iste umjetničke sklonosti zbog kojih je i stvorio svoje carstvo, utemeljeno na čistom talentu i jakoj volji.

Zajedno s mlađim bratom Bobom 1979. osnovao je ´Miramax´ (amalgam imena njihovih roditelja Miriam i Maxa). Počeo je s distribucijom filma ´The Secret Policeman´s Ball´, koji se pojavio i u Cannesu. Nakon toga distribuirali su dokumentarnu dramu ´The Thin Blue Line´ o istrazi teksaške policije, nakon čega je oslobođen krivo optuženi Randall Adams.

Kasnije je tvrtka platila milijune dolara za prava filma ´Sex, laži i videovrpce´, koji je ubrzo postao najuspješniji nezavisni film svih vremena. Uskoro su za film ´Moje lijevo stopalo´ dobili Oscara.

Do 1993. Weinsteinovi su već imali takvu reputaciju da ih je Disney kupio za 80 milijuna dolara. Kasnije je ugovor izmijenjen u korist većih vlasničkih prava osnivača ´Miramaxa´.

Među ´Miramaxovim´ uspješnijim filmovima još su ´Cinema Paradiso´, ´Plačljiva igra´, ´Engleski pacijent´, ´Pakleni šund´ i ´Zaljubljeni Shakespeare´. Sve su to bili veliki komercijalni hitovi s podrškom filmske kritike, koji su tvrtki donijeli četrdesetak Oscara i veliki financijski uspjeh.

No Weinsteineov put nije bio lak. Doživljava ga se kao ´outsidera´ (sjedište tvrtke mu je u New Yorku), grubijana i jezičavog divljaka. S druge strane omiljen je među glumcima, redateljima i producentima, koji cijene njegovo poštenje i predanost.

Pročitajte više