Helicobacter pylori ne prenosi se poljupcem

ODRASLI koji se jednom uspiju riješiti bakterije Helicobacter pylori, u pravilu se više ne mogu zaraziti poljupcem ili drugim bliskim kontaktom, tvrde znanstvenici iz Sveučilišne klinike u Magdeburgu.

Ta bakterija izaziva i do 90 posto svih akutnih i kroničnih upala želučane sluznice.

U istraživanju je sudjelovalo 108 odraslih osoba zaraženih tom bakterijom, a nakon terapije izliječeno ih je 98 posto. Tijekom slijedeće dvije godine nijedan pacijent nije se ponovno zarazio, iako je u tom razdoblju 40 posto od 170 ispitanih članova obitelji imalo u želucu Helicobacter pylori. Među članovima obitelji bilo je 56 posto bračnih partnera i 20 posto djece. Rizik za zarazu djece u studiji nije istraživan.

Do zaraze dolazi još u djetinjstvu, ali bolest nastupa najčešće tek u odrasloj dobi. Usprkos tome prije je između 0,8 i 8 posto navodno izliječenih pacijenata nakon godinu dana ponovno zaraženo, naglasio je Peter Malfertheiner iz magdeburške Sveučilišne klinike. Po njegovoj ocjeni, prijašnje terapije možda nisu potpuno uklanjale bakteriju iz želuca pa je moglo doći do ponovne infekcije. Kod današnje sedmodnevne terapije i određenih higijenskih uvjeta, reinfekcija je iznimno rijetka. Rizik u zapadnim zemljama iznosi oko jedan posto.

Pročitajte više