Hit ljeta: Kišobran



BUDUĆI da je vrijeme vrlo nestabilno izlazak iz kuće bez kišobrana postao je nezamisliv. Kad je već tako, kišobran je bitno uskladiti s ostatkom odjeće, obuće i modnih dodataka, kažu stilisti. "U trendu je što manje spavati pod solarijem i imati što prirodniju kožu. A kišobran je s obzirom na vrijeme postao nezaobilazan modni dodatak. U novo doba gotovo da je sve u trendu, međutim, izdvojio bih boje, pa tako i kod kišobrana. Žuta, plava, fuksija ili koja vam već odgovara uz outfit", rekao je Marko Grubnić.

Pored jednobojnih jednostavnih kišobrana, Marko je rekao kako su uvijek u modi i životinjski uzorci, međutim, "s njima treba paziti jer lako budu kičasti".

Kišobrani od drva ili kitovih kostiju

Prvi kišobran je nastao prije četiri tisuće godina. Dokazi o tome postoje na zidovima Egipta, Sirije, Grčke i Kine. No, prije nego je nastao kišobran bio je stvoren suncobran, a Kinezi su ti koji su prvi svoje papirnate suncobrane premazali voskom i time ih učinili nepromočivima, pa je tako nastao kišobran. Njima su najviše zahvalni stanovnici sjeverne Europe, gdje je godina većinom kišna. Kroz vrijeme kišobran je kao i mnogi drugi modni dodaci postao predmet fokusa, pogotovo u društvima poput Engleza koji svoje posebne crne kišobrane zovu "Hanway".

Prvi europski kišobrani bili su izrađivani od drva ili kitovih kostiju pokriveni kožom alpaka ili nauljenom tkaninom, a prodavali su se u prodavaonici kišobrana "James Smith i sinovi" koja se još danas nalazi na istom mjestu - u Oxfordskoj ulici u Londonu. Tek 1852. godine nastao je kišobran s čeličnom konstrukcijom, sličan kakav poznajemo danas. Osmislio ga je Samuel Fox koji je utemeljio englesku tvrtku za proizvodnju čelika. Na ideju o umetanju tkanine na čeličnu konstrukciju došao je putem krinolina i ženskih korzeta.

"Crni za muškarce, prozirni za žene"

"Ovog ljeta je kišobran, rekao bih, nužno zlo. Iako ja volim ljetne kiše, ali ne u gradu, već na moru pogotovo kad si u društvu drage osobe. Ljeto će, čini mi se, biti u znaku kišobrana i ljetnih pljuskova, a tu je kišobran dušu dao kao modni dodatak. Naime, mislim da je odabir boja i uzoraka na kišobranu bitan koliko i torba, cipele i sunčane naočale", nadodao je modni Mačak, dok Boris Banović ili mnogima poznatiji kao Fashion Guru najviše voli crne jednostavne kišobrane za muškarce i prozirne za žene.

Pročitajte više