H-Racer: Ozbiljna igračka (za odrasle)

Želite li naučiti koji je princip tzv. pogona na vodik ili saznati što se to krije iza pojma fuel-cell tvrtka Horizon Fuel-Cell Technologies nudi bogati asortiman pomagala, pa čak i zabavne igračke. H-Racer možda nije najbolji način da shvatite kompleksnu tehnologiju gorivnih ćelija pred kojima je svjetla budućnost primjene u automobilskoj industriji, ali je svakako najzabavniji.

Iako atraktivno dizajniran, H-Racer je magnetno privlačan zbog pogonskog sustava. Radi se o pravim gorivnim ćelijama koje koristeći vodik proizvode električnu energiju za pokretanje pogonskog elektromotora, a koji u konačnici pokreće minijaturni hibrid. Pritom da bi došli do vodika ne morate povlačiti "veze" već je dovoljno uključiti priručni sustav za proizvodnju vodika. Minijaturna crpka proizvodi (elektrolizom) vodik zahvaljujući solarnim ćelijama koje su također uključene u paket. 

Kombinacija kompleksne tehnologije i jednostavnosti korištenja oduvijek su bili privlačan izbor. Stoga ne čudi što je upravo H-Racer u izboru "Bottom Line Design Awards" izabran jednim od jedanaest naj-cool noviteta na planeti. H-Racer je trenutno najprodavaniji proizvod koji koristi gorivne ćelije tipa PEM (proton exchange membrane).

H-Racer se nudi po cijeni od 115 USD, a možete ga naručiti i putem weba. U cijenu je uključen "autić" i stanica za proizvodnju vodiku napajana energijom iz solarnih panela. Naravno, baterije nisu uključene.

M.N.

Pročitajte više