I pomorkinje seksualno uznemirene

IAKO na svijetu ima samo devet posto žena "pomorkinja", prema istraživanju britanskog sindikata NUMAST, njih 76 posto suočava se sa seksualnim uznemiravanjem na morskim pučinama.


Istraživanja o ženama-pomorcima u Europi pokazuju da su često prisiljene na povlačenje u osamu svojih kabina da bi se iza zaključanih vrata izbavile od seksualnog zlostavljanja, stoji u napisu objavljenom u Primorskom vjesniku. Žene su na brodovima uglavnom osuđene na izolaciju, a često nakon kraćeg pomorskog izleta napuštaju ovaj, do najnovijih vremena, tradicionalno muški posao. "Nalaziti se na sredini ničega, stotinama milja daleko od najbližeg kopna. Nema policijske postaje, nema sudova niti telefonskog broja za traženje pomoći", rekla je jedna od žena koja je neko vrijeme plovila sa muškim kolegama. Iako im u ugovoru često stoji da "svaki pomorac mora živjeti i raditi u okružju slobodnom od bilo kakvog uznemiravanja", oko 50 posto žena pomoraca uvjereno je da ih njihove kompanije na brodovima ne mogu primjereno zaštititi.


Većina pomoraca godinama se odupirala ženskoj konkurenciji, pravdajući svoj stav argumentom da je plovidba stoljećima tipično muški posao. Hoće li tradicionalisti i na brodovima izgubiti bitku za mušku prevlast?

Pročitajte više