Ida Prester: Moj status o Nepalcima otkrio je koliko desničari brinu za prava žena

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Voditeljica Ida Prester podigla je buru na društvenim mrežama nakon što je objavila status u kojem se osvrnula na doček Nove godine u centru Zagreba, kojem su prisustvovali brojni strani radnici koji su u Hrvatsku došli u potrazi za boljim životom, a danas se opet oglasila na društvenim mrežama.

"Da nije bilo mog posta o Nepalcima, ne bi nikad znali koliko su muškarci desnih uvjerenja zapravo zabrinuti za položaj i prava žena. Jako ih brine naše pravo glasa, sigurnog kretanja, a znaju jako dobro i razliku između udvaranja i seksualnog uznemiravanja (do sad se tome smijalo, lijepo je da se to mijenja).

Da nije bilo mog posta o Nepalcima, ne bi nikad znali koliko su muskarci desnih uvjerenja zapravo zabrinuti za polozaj i...

Posted by Ida Prester on Wednesday, January 3, 2024

U tri dana novogodišnjih slavlja u Hrvatskoj su ubijene dvije Žene, jedna teško prebijena, a jednoj policajki slomljena je noga. Hrvatska je treća u EU po broju femicida, a svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje. Nasilje nad ženama poprima oblik epidemije u našim krajevima. Predlažem da upravo oni, a ne uvijek mi žene, organiziraju velike prosvjede za našu zaštitu koja nam hitno treba!

Strože kazne za nasilnike, edukaciju i reforme državnih tijela, hitno uvođenje građanskog i spolnog odgoja u škole. U sklopu promjena svakako i edukaciju Nepalaca o svim tim temama, dapače! Mogu se i sami uključiti na puno načina. Predivno je što smo svi na istoj strani, razumijemo i čuvamo jedni druge. Dečki - čekamo vaš prvi korak", napisala je Prester.

Njezina objava podigla je prašinu na društvenim mrežama

Podsjetimo, Prester je komentirala temu zbog koje su se ovih dana užarile društvene mreže. Lavina komentara pojavila se na temu većeg broja stranih radnika koji su bili na dočeku Nove godine u centru Zagreba. Mnogi su ih iza tipkovnice nazivali pogrdnim imenima, a novogodišnji doček nazvali, između ostalog, "nepalskom novom godinom".

"Istina, sinoć su centrom prošle desetine tisuća Nepalaca, Indijaca, Bangladešana, Filipinaca. A opet - ni jednog najmanjeg incidenta! Nitko se nije potukao, nitko nije ništa ukrao, pa ni uhvatio nekog za stražnjicu. Vidjeli smo tisuće radosnih, nasmijanih lica. Dečke koji ne razumiju možda puno hrvatskog, a opet skaču na hrvatske bendove, skandiraju, podržavaju. Dečke i djevojke koji slave Novu godinu daleko od svojih najmilijih, od svoje obitelji, svojih prijatelja", napisala je, između ostalog, Ida.

Situaciju je prokomentirao i Zoran Prodanović Prlja, član riječke skupine Let 3, koja je nastupala na dočeku u Zagrebu. "Heavy Nepal", kratko je napisao Prlja na X-u (bivšem Twitteru). 

Pročitajte više