Može li Samsung Galaxy A35 koji košta 350 eura parirati skupljim mobitelima?

Foto: Krešimir Blažev

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

Krešimir Blažev ima više od 20 godina iskustva u telekomunikacijama i pratećoj industriji. Za Index je recenzirao mobitel Samsung Galaxy A35. 

MIDRANGERI, odnosno mobilni uređaji srednjeg cjenovnog razreda, vjerojatno su najprodavaniji ne samo na našem već i na svjetskom tržištu. Jedan od takvih je i najnoviji Samsung Galaxy A35, koji za cijenu od 350 do 380 eura donosi mnoštvo detalja koji su prijašnjih godina bili rezervirani za više cjenovne razrede.

Galaxy A35 mogli bismo čak svrstati u srednje niži cjenovni razred, i to zbog drastičnog poskupljenja top modela u proteklih par godina. Dakle, ovaj uređaj je otprilike četiri puta jeftiniji od Galaxyja S24 Ultra, ali nije i toliko lošiji, dapače.

U brojnim segmentima iznenadio nas je svojim karakteristikama i sposobnostima, tako da će mnogi vjerojatno dovesti u pitanje ulaganje u skuplje pametne telefone. Detaljnije o našim dojmovima pročitajte u nastavku.

Kućište i izrada

Na prvi pogled Galaxy A35 ne razlikuje se od velikog broja sličnih mobitela, ali prisutne su nove Samsungove dizajnerske smjernice, koje su i skuplje modele sa zakrivljenim zaslonima napokon "izravnale". Galaxy A35 tako dolazi u kućištu s polikarbonatskim okvirom, dok s prednje i stražnje strane ima staklenu površinu.

Zaslon, naravno, mora biti od stakla, no tu je i zaštitni sloj od grebanja i padova Gorilla Glass Victus+. Stražnja staklena strana možda je osjetljivija na padove od one izrađene od plastike ili metala, ali je i osjetno manje klizava, što držanje u ruci čini prilično ugodnim.

Za razliku od mnogih modela iPhonea, na koje u dobroj mjeri podsjeća, ugodniji je za držanje upravo zbog plastičnog okvira koji ne "reže" prste i dlanove. Sa stražnje strane imamo prepoznatljiv Samsungov dizajn sa "semafor" postavom triju kamera i dodatkom male bljeskalice sa strane, koja može biti neupadljiva ovisno o boji kućišta koju izaberete.

S prednje strane vidljiv je crni rub između zaslona i okvira, no to pripisujemo našem primjerku koji je stigao u "bijeloj" boji. Zašto navodnici? Zato što je Samsung ovu nijansu nazvao Ice Blue, što sugerira svijetloplavu boju, ali mnogima će se činiti više bijelom, pa tako i nama. Što se tiče ruba, na potpuno crnom primjerku bit će manje upadljiv.

Sve u svemu, dizajn ovog uređaja ugodan je i oku i ruci, a ukupan dojam odiše visokom kvalitetom izrade, kakva i priliči jednom proizvođaču kao što je Samsung. Informacija o plastičnom okviru kućišta nekima možda neće najbolje sjesti, no naš je dojam svakako pozitivan, što zbog same kvaliteta izrade, što zbog ugodnijeg ležanja u ruci i općenito ergonomije.

U ovom dijelu teksta nikako ne treba zaboraviti vanjske stereo zvučnike. S obzirom na cijenu uređaja, prilično su glasni i pružaju kvalitetan stereo ambijentalni zvuk. Naravno da nisu na razini S24 Ultre, no s obzirom na cijenu, zapravo su izvrsni.

Zaslon i prikaz

Samsung Galaxy A35 ima 6.6-inčni Super AMOLED zaslon, poznat iz prijašnjih top modela korejske kompanije, ali i lanjskog A34. U dijagonali se protegao na 6.6 inča, dakle, u skladu je s velikom većinom današnjih mobitela na tržištu. Rezolucija iznosi 2380 x 1080 točaka, što daje gustoću prikaza od oko 360 ppi (pixel per inch).

Više od toga vam realno ne treba, a i oni s okom sokolovim teško će na ovoj dijagonali uočiti razliku između ove i viših rezolucija. Najvažnija stavka je, pak, 120 Hz stopa osvježavanja, koja ukupan doživljaj čini boljim. Tu je i 1000 nita pozadinskog osvjetljenja (u automatskom načinu), što je sasvim dovoljno za solidan prikaz na vanjskom svjetlu.

Jasno, nije izravno usporediv s prikazom na, primjerice, S24 modelima, ali to je kompromis na koji morate pristati zbog osjetno niže cijene.

Ono što se nekima možda neće svidjeti jest izostanak podrške za prikaz HDR videa. Da ne bude zabune, ne radi se ni o kakvom deal-breakeru jer ako do sada niste koristili HDR, taj podatak vam neće puno značiti. Ako ipak jeste, navika će za koji dan učiniti svoje.

HDR10, primjerice, koristi Netflix. Dakle, na ovom mobitelu nećete moći uživati u svim blagodatima HDR tehnologije, ali kao što je već rečeno, radi se o kompromisu, koji je s obzirom na cijenu itekako opravdan.

Sve u svemu, prikaz sadržaja na zaslonu je u rangu cjenovnog razreda, a u nekim detaljima možda čak i bolji od prosjeka klase s obzirom na to da je Samsung pionir AMOLED tehnologije, koja je uvijek korak ispred konkurencije.

Čitač otiska prsta nalazi se ispod zaslona, što je objektivno praktičnije od onog sa strane, kao na nekim drugim uređajima ove klase. Po svojoj prirodi je optički, dakle, nije ultrazvučni kao na skupljim modelima. To znači da ćete za otključavanje uređaja morati imati suhe i po mogućnosti čiste prste. Ukupan dojam je solidan iako smo očekivali da će raditi mrvicu brže.

Hardver i performanse

O ovom dijelu najprije treba reći da Galaxy A35 dolazi s Exynos 1380 procesorom, izrađenim u Samsung 5nm tehnologiji. Usporedbe radi, prošlogodišnji model A34 bio je pokretan 6-nanometarskim procesorom pa imamo solidan generacijski napredak.

5-nanometarske procesore donedavno smo viđali isključivo u top modelima, a sada su stigli i u srednje niži cjenovni razred. Istini za volju, neki proizvođači u ovom cjenovnom rangu nude još naprednije procesore, ali ako ste prosječno zahtjevan korisnik, malo je vjerojatno da ćete golim okom uočiti razliku u performansama.

Grafički koprocesor je Mali-G68 MP5, koji će zadovoljiti sve one koji slobodno vrijeme vole provoditi igrajući ne previše zahtjevne igre. Dakle, bez problema ćete zavrtjeti popularne naslove iz Play trgovine, ali za one najzahtjevnije nemojte računati da će baš šibati. Ako se želite baviti takvim sportom, svakako ćete morati posegnuti dublje u džep.

Osnovni model dolazi sa 128 GB interne memorije i 6 GB RAM-a, a u ponudi je jača varijanta s 256 GB spremišnog prostora i 8 ili 12 GB RAM-a. Naravno, više je uvijek bolje, posebice u današnje vrijeme kad fotografije i videi zauzimaju sve više prostora, ali Galaxy A35 zato ima veliku prednost - utor za microSD memorijske kartice.

Naime, čak i ako kupite najjeftiniju verziju i u nekom trenutku shvatite da vam treba više prostora, ne morate prodavati svoj uređaj i kupovati novi, već je dovoljno samo umetnuti memorijsku karticu po želji.

Softver i sučelje

Samsung Galaxy A35 dolazi s Androidom 14 i najnovijim One UI 6.1 softverskim paketom, baš kao i najnoviji top modeli iz Galaxy S24 serije, ali zbog hardverskih ograničenja izostale su najnovije AI značajke. Naravno, ChatGPT i slične jezične modele možete normalno koristiti preko internet preglednika ili odgovarajućih aplikacija.

S druge strane, One UI 6.1 i na A35 donosi novu aplikaciju kamere, fotogaleriju s moćnim editorom, bolje organiziran pregled notifikacija i redizajnirani brzi preglednik. S obzirom na to da uređaj posjeduje AMOLED zaslon, prisutan je i prikaz Always On.

Kad je softver posrijedi, svakako valja istaknuti Knox. Radi se o dodatnoj sigurnosnoj razini koja omogućuje da kreirate poseban entitet unutar operativnog sustava uređaja, koji je dodatno kriptiran. To u prijevodu znači da čak i u slučaju da netko drugi ima pristup vašem uređaju, neće moći doći do podataka zaštićenih sustavom Knox.

Općenito, ako ste do sada koristili bilo koji Samsungov mobitel, sučelje A35-ice bit će vam poznato i intuitivno.

Kamere

Uređaj dolazi s tri kamere. Poredane su vertikalno i svaka za sebe predstavlja zasebnu cjelinu pa nemamo klasični modul kao na mnogim drugim uređajima. Ovo je s dizajnerske strane prilično dobro osmišljeno i izvedeno, no prebacimo se sada na važniji dio.

Glavna kamera dolazi s 50 MP senzorom, optički je stabilizirana, a tu je i neizostavni PD autofokus. Druga kamera je ultraširokokutna, ima 8 MP senzor i pokriva kut od 123 stupnja. Treća je 5 MP macro kamera za fotografiranje sićušnih predmeta iz neposredne blizine.

Primarni 50 MP senzor u zadanim postavkama proizvodi 12.5 MP fotografije, odnosno koristi pixel-binning tehnologiju. Radi se o združivanju četiriju piksela u jedan, a algoritam bira najbolje dijelove iz svakog od njih. Rezultat je osjetno oštrija fotografija s većom količinom detalja, što i ukupnu kvalitetu podiže na višu razinu.

U postavkama možete podesiti i okidanje 50 MP fotografije, ali to u principu nema smisla, a usput će vam pojesti i dobar dio memorije. U idealnim uvjetima fotke ispadaju odlično. Boje nisu previše zasićene, dinamički raspon je u okvirima cjenovnog razreda, a ne fali ni oštrine.

Danas će svi mobiteli više-manje davati slične rezultate kad senzor ima dovoljno svjetla, tako da se prava bitka vodi na drugim poljima. Tako, primjerice, A35 ne posjeduje telefoto kameru s optičkim povećanjem, no to u ovom cjenovnom razredu ne možete ni očekivati.

Međutim, s obzirom na veličinu senzora, ipak možete zumirati 2x bez gubitka kvalitete. Uređaj za ovu radnju koristi crop faktor senzora, što je u konačnici i vrlo dobro odrađeno. Svako daljnje povećanje ostvaruje se digitalno - što više zumirate, kvaliteta će biti manja.

1x
2x
10x
1x
2x
10x

Ono što nas je također oduševilo je ultraširokokutna kamera. Naime, nismo očekivali da će boje biti tako dobro usklađene s rezultatima primarne kamere, a isto vrijedi i za dinamički raspon.

Glavno bojno polje na kojem se vode današnje bitke je noćna fotografija. Samsung Galaxy A35 ovdje iznimno dobro stoji, naravno, opet u okvirima cjenovnog razreda. Snimanje u lošijim svjetlosnim uvjetima u pravilu zahtijeva mirniju ruku, no čak i ako vam to nije odlika, optička stabilizacija i softver to će u velikoj mjeri odraditi umjesto vas.

1x
2x

Noćni način snimanja radi automatski. Kad senzor osjeti da nema dovoljno svjetla, okidanje će trajati do dvije sekunde. Ako se toliko strpite, dobit ćete odličnu noćnu fotografiju, čak iznad očekivanja.

I ovdje moramo spomenuti izvrsnu kalibraciju boja jer kod mnogih uređaja iz srednjeg cjenovnog razreda one u noćnom načinu znaju biti neprirodne. Ne treba zaboraviti i da 2x zoom u ovom slučaju odlično odrađuje posao.

1x
2x

Ono što nas nije oduševilo su noćne snimke ultraširokokutne kamere. Naravno, ona ima manji senzor, manji otvor blende, a nedostaje joj i optička stabilizacija, tako da biste se po noći trebali zadovoljiti primarnom.

Videokamera

4K video odavno je standard, a u zadnje vrijeme viđamo ga i na pristupačnijim mobitelima poput ovog. Podržano je snimanje u 4K rezoluciji pri 30 fps, koji je objektivno više nego dobar s obzirom na cijenu. Nedostatak će neki vidjeti u tome što je 4K omogućen isključivo bez zumiranja.

Ako prebacite na 2x, rezolucija videa se smanjuje na 1080p. Jasno, opća kvaliteta videa bi u suprotnom pala, stoga je bitno u startu odrediti kojom rezolucijom želite snimati.

Baterija, autonomija i punjenje

Samsung Galaxy A35 opremljen je 5000 mAh baterijom, dakle, kao i najskuplji model Galaxy S24 Ultra. No zbog manjeg zaslona i slabijeg procesora logično je očekivati da baterija traje dulje. To se u velikoj mjeri pokazalo točnim.

Uređaj je i u danima kad smo mu "vadili dušu" znao izdržati od ujutro do navečer, a u nekim normalnim uvjetima korištenja prosječno zahtjevan korisnik može očekivati i dan i pol, ovisno o tome koje aspekte uređaja koristi.

Loša vijest je da Samsung i dalje ne podržava brzo punjenje. Barem ne onoliko brzo koliko konkurencija odavno nudi. Osim što je snaga punjenja ograničena na 25 W, u kutiji ne dobivate punjač, već samo kabel. Dakle, ako vam je adapter od prijašnjeg mobitela vremešan, svakako bi bilo pametno da kupite novi.

Što se spomenute brzine punjenja tiče, 25 W punjač će 5000 mAh bateriju od 0-100% napuniti za otprilike sat i pol. Ako vam se žuri, za cca 30 minuta možete očekivati 50% kapaciteta, a za 15 minuta nešto više od 20%.

Zaključak

Samsung Galaxy A35 logični je nasljednik prošlogodišnjeg modela Galaxy A34. Ako posjedujete potonji, možda i nemate previše razloga za njegovu prodaju i kupovinu ovog, no ako koristite neki stariji uređaj bilo kojeg branda, A35 će vas definitivno oduševiti.

Izvrstan zaslon, jednako dobri vanjski stereo zvučnici, solidne kamere i impresivna autonomija definitivno su razlozi da se odlučite za ovaj model. Nećete se razočarati ni ako tu i tamo odigrate neku jednostavniju igru, no s obzirom na hardverske mogućnosti, zaboravite na grafički najzahtjevnije naslove.

Ovaj uređaj zapravo je idealan za one koji na dnevnoj bazi komuniciraju preko chat aplikacija ili e-maila, redovito surfaju webom, gledaju YouTube, pa čak i filmove na Netflixu kad im veći zaslon nije dostupan. Ovisnici o društvenim mrežama također će doći na svoje s obzirom na to da kamera pruža sasvim dovoljno za takve potrebe.

Oni koji se žele malo ozbiljnije pozabaviti fotografijom svakako bi trebali razmisliti o nekom skupljem modelu. Na koncu recimo da je Galaxy A35 uspio ispuniti naša očekivanja u skoro svim aspektima, tako da svakako ima našu toplu preporuku.

Pročitajte više