Istraživanje: Trgovci dionicama nisu glupi, ali i da jesu, ne bismo primjetili razliku

TRGOVCI dionicama na burzi nisu glupi, ali i da jesu mi možda ne bismo primijetili razliku, tvrde J. Doyne Farmer iz instituta u Santa Feu u Novom Meksiku, i njegovi suradnici.

Oni u svojoj teoriji pretpostavljaju da trgovci dionicama ili traderi više rade nasumce nego na temelju pažljivih proračuna i praćenja ekonomskih trendova, piše časopis Nature.

Trgovci dionicama su, kako se navodi, više nalik na mrave koji se kaotično kreću po utrobi velikog sata neznatno utječući na njegovu sposobnost da otkucava.

Ta otkrića narušavaju jedan od najprihvaćenijih pojmova ekonomske teorije. Od 19. stoljeća ekonomisti su zamišljali trgovce dionicama kao sveznajuća bića koja se ravnaju hladnom logikom i kojima je cilj uvijek maksimalno povećati profit na temelju potpunog znanja o tome što se događa na tržištu.

Moderni ekonomisti priznaju da ljudi nisu u potpunosti informirani niti racionalni. Jedna od posljednjih teorija bila je posvećena razumijevanju toga kako se suočavamo s nesavršenom informacijom i toga da je naše ponašanje međuovisno i ponekad iracionalno. Iracionalnost vodi do kaosa koji pak može izazvati pad burzi.

Međutim, Farmer i njegovi kolege ne žele reći da trgovci dionicama u stvarnosti donose odluke bacajući novčić, nego da je proces donošenje odluka tako promjenjiv i složen u tom poslu da ga je teško razlučiti od slučajnog izbora.

Pročitajte više