Isuse Kriste, što misliš o dolasku Ubera i isplati li se uzeti 6S ako već imam šesticu?

Foto: 123RF

U OVOJ fazi teško je uopće pronaći osobu koju bi posebno iznenadio podatak da se crkva ponovno upliće u izbore.

U nekoj idealnoj situaciji bilo bi genijalno da se crkva bavi duhovnim pitanjima i politiku ostavi silama zla, ali ako su kroz povijest orgije popova i političara započinjale svaki puta kada bi obje strane pokazale interes, možda je krajnje vrijeme da se napokon pomirimo s činjenicom da Bozanićevo "glasajte za HDZ" već jako dugo nije vijest.

Povjerovali su u Boga, ali ovo je baš sranje...

S druge strane, biti pretjerano ljut ili zgrožen ponašanjem Crkve apsolutno je suludo i dokaz je neviđene naivnosti, a uz sve to, ne možete biti ni bijesni (osim ako prijateljima na Fejsu želite pokazati koliko su jaka vaša ateistička uvjerenja), pogotovo kad svoj posao nakon svih ovih godina rade ovako komično traljavo.

Najnoviji hit? "Isus i parlamentarni izbori" u nekom selu nedaleko Varaždina.

I naravno da će narod biti zgrožen ovim potezom jer to je "neviđeno, nedopustivo, škandalozno i blablaavo", ali zapravo je najčudnije to što postoje oni koji još uvijek vjeruju da će crkva propustiti priliku da podrži struju muljatora koja je sklonija stvoriti ugodniju klimu za međusobno slizavanje. To su pravi vjernici.

Nitko, naravno, ne tvrdi da ovo nije pogrešno, ali ovog puta radi se o posebno glupom potezu.

Tko god stajao iza ove budalaštine vrlo je vjerojatno svjestan činjenice da je pronaći u Bibliji prigodan odlomak u kojem se koristi riječ desno, prilično očajan i glup potez, ali u isto je vrijeme uvjeren i da su apsolutno svi vjernici gomila naivaca koje ne bismo nazvali najbistrijim potocima u šumi te da vjerojatno neće biti u stanju zaključiti da se radi o bedastoći.

Gdje je sad Vigilare?

Što je točno poruka? Isus bi glasao za HDZ zato što negdje piše da je navodno izjavio da mrežu treba baciti s desne strane čamca? Što?!?! U Bibliji, primjerice, postoji i Poslanica Titu. Mogu li se i te riječi prilagoditi potrebama pa da i ovi drugi pošalju poruku da na izborima glasate za one koji su iznikli na učenju Josipa Broza?

Isusova učenja možda i jesu univerzalnija od nekih drugih i te uopćene priče bez sumnje imaju niz primjena ovisno o kontekstu, ali ne možete pretjerivati jer ponekad ispadne kretenski. Isus i parlamentarni izbori, Isus i građevinski materijali i konstrukcije, Isus i dolazak Ubera u Zagreb, Isus i treba li uzeti iPhone 6S ako već imate šesticu, Isus i zatočenik Azkabana... Isus je mnogo toga, ali nije par sisa koje će svaku situaciju čarobno pretvoriti u senzaciju za mase.

Primjera je bezbroj, ali posebno je zanimljiv ovaj da u Bibliji postoji neki putokaz koji će nam pomoći da živi i zdravi napustimo varljive vode nadolazećih izbora. To je prokleto konkretna stvar i ako je nekim čudom Vidoviti Isus tijekom ribarskih ćakula sa svojim učenicima zaista govorio o HDZ-u i SDP-u, moramo zaključiti da se lik za života stvarno bavio kojekakvim pizdarijama. Baba Vanga pričala je o svjetskim ratovima i atomskim bombama, a Isus o političkim zbivanjima u Hrvatskoj 2015. 

U svakom slučaju, očito je da ne ciljaju ni na prosječno inteligentne ljude jer za tu se ekipu morate barem malo potruditi, a Crkva već odavno trud tretira poput smrtnog grijeha. Ipak, koliko god traljavi bili u svom lobiranju, ovaj potez u prvom redu zaslužuje osudu njih samih. Prosrali su se puno puta, ali ovo je ispod svake razine. Odred posebno istreniranih popova trebao se istog trena zaputiti za Varaždin i vidjeti što se tamo događa i zašto je traljavost poprimila ovako zabrinjavajuće razmjere.

Nerealno bi bilo očekivati da će se crkva ili skupina vječno zabrinutih vjernika iz udruge Vigilare pobuniti oko načina na koji se Isus u ovom slučaju koristi.

Usrat će se od užasnutosti kad ga vide na nekom plakatu za predstavu ili ako samo naslute da bio mogao biti u reklami, ali kad ga ovi mamlazi razvlače kao krpetinu i koriste ga za svaku pizdariju koja im padne na pamet, to je, izgleda, sasvim u redu.

Ovo je ujedno i smjernica za sve one komunjare i ološ koji ubuduće odluče koristiti Isusa za neke svoje zajebancije. Reklama za Red Bull? Ne dolazi u obzir. Plakat za predstavu? Odjebi. Predizborna kampanja? Samo ako je za HDZ.

Isuse, vrati se

Unatoč svemu, moramo se zapitati i što će naša zgroženost uopće promijeniti i što će se dogoditi ako ovaj plan svih planova upali?

Dakle, ako ste osoba koja će bez zadrške poslušati crkvene izborne sugestije (pogotovo kad su ovako morbidno glupe), prilično je izvjesno da vaš konačni izbor neće biti najveće iznenađenje sezone. Više-manje je jasno kojoj ćete se struji prikloniti.

Što se pak ovih ostalih licemjera tiče, vjerojatno najnepotrebnija, najjednostavnija i najbesmislenija stvar koju možete učiniti jest ukazati da su licemjerni jer očito je da se više ni ne trude prikriti kakvo mišljenje o Isusovim "predizbornim parolama" imaju te da ni najmanje ne strahuju od negativnih reakcija vjernika koji bi mogli zaključiti da je ovo previše.

Na veliku sreću crkve, cijela ova priča o Bogu i Isusu je samo zgodna uspavanka jer nakon svih ovih sranja bilo bi neprocjenjivo vidjeti Drugi dolazak i Isusov izraz lica kad čuje da su neki šupci iskoristili njegove riječi kako bi u selu nedaleko Varaždina izlevatili babe da glasaju za to da skupina lopova naredne četiri godine živi na grbači sirotinje.

Pročitajte više