Je li moguće riješiti se strija?

AKO ste poput većine žena, vjerojatno ste se bar u jednom razdoblju svog života naglo udebljali, te su vam na koži ostali vidljivi ožiljci kao podsjetnici na to vrijeme. Strije, naime, nastaju naglim rastezanjem kože. Najčešće se pojavljuju za vrijeme adolescencije kod djevojaka kada se razvijaju i rastu, trudnoće, ali mogu se pojaviti i kod muškaraca kojima se naglo poveća obujam.

Ako vas zanima hoćete li ih se na kraju uopće uspjeti riješiti i koliko vremena će vam trebati, prisjetite se ožiljaka. Koliko vam je trebalo da oni zarastu i nestaju li potpuno?

Strije su poput ožiljaka, dubinska oštećenja kože i baš zbog toga ih se toliko teško riješiti. Ali ako se potrudite možete ih učiniti bar manje vidljivima. Ali morate biti strpljivi.

Sam proces obnavljanja kože možete ubrzati. Postoje određene kreme na tržištu koje možete kupiti u parfumerijama ili ljekarnama koje će pospješiti zacjeljivanje, te vratiti koži elastičnost.  Ako budete uporni i slijedite upute (ponekad je kreme potrebno nanositi i do tri puta dnevno), možete zaista učiniti mnogo, ali morate znati da garancija nema. Općenito, znanstvena stajališta po učinkovitosti krema protiv strija su oprečna. Ali u svakom slučaju, dokazano je da nije škodljivo probati ih.

Kod izbora kreme protiv strija obratite pozornost na namjenu. U sastavu, ali i djelovanju bitno se razlikuju kreme namijenjene prevenciji, od onih namijenjenih liječenju ožiljaka. Možete pokušati i s nekim biljnim pripravcima, ali i konvencionalnim mastima namijenjenima uklanjanju ožiljaka, ali takav postupak bi uvijek trebao nadgledati liječnik.

Ili možete, umjesto uložiti mjesece i godine u borbu protiv njih, riješiti taj problem tako što ćete ga nadići. Budući da ih gotovo svi imaju, a lako se prekrivaju odjećom, pa i sredstvima za samotamnjenje kože, možda i ne vrijede tolikog truda.

N.D.

Pročitajte više