J.K. Rowling u utrci za književnu nagradu za odrasle

NAJNOVIJA knjiga J.K. Rowling o Harryju Potteru natječe se uz bok najboljim romanima za odrasle u anketi za najbolji roman 2003. godine, objavio je BBC u četvrtak.

"Harry Potter i red feniksa" jedan je od kandidata za nagradu knjižare WH Smith za najbolji roman.

Uz njega su u užem izboru i najnoviji dobitnik nagrade Whitbread Mark Haddon, za roman "The Curious Incident of the Dog in the Night Time", pisac krimića Ian Rankin za roman "A Question of Blood", irski romanopisac Colum McCann za knjigu "Dancer" o baletnoj legendi Rudolfu Nurejevu, te autor horor priča James Herbert s romanom "Nobody True".

Dobitnike nagrada WH Smith Book Awards odabrat će publika.

"Harry Potter i plameni pehar" osvojio je 2001. nagradu WH Smith za dječju knjigu, a Rowling je dobila cijeli niz dječjih nagrada zaslugom svog dječaka čarobnjaka. No, kao autorica u čijim djelima uživaju i odrasli, do sada nije bila tako sretne ruke. Ove godine je žiri WH Smitha ocijenio da je najnovija knjiga "prekrasna priča" koja je "istinski zastrašujuća i ima izvrsne likove".

U kategoriji najboljeg debitantskog romana, kandidatkinja za nagradu Booker Monica Ali natjecat će se s televizijskom voditeljicom Lowri Turner.

U užem izboru za najbolju biografiju ili autobiografiju našla se knjiga Paula Burrella "A Royal Duty", u kojoj bivši butler otkriva pojedinosti iz pisama i privatnog života princeze Diane.

Kate Adie, Michael Moore i Bill Bryson bore se za nagradu za najbolje publicističko djelo.

Rezultati glasovanja putem Interneta i sms-a bit će objavljeni na svečanosti dodjele nagrada u Londonu, 16. ožujka 2004.

Pročitajte više