Kako besplatno koristiti napredan GPT?

Foto: Shutterstock

OTKAKO je kompanija OpenAI u travnju 2022. objavila DALL-E 2, a potom krajem studenog 2022. i ChatGPT, milijuni ljudi širom svijeta odlučili su isprobavati ili trajno koristiti ove modele umjetne inteligencije za različite svrhe - od pisanja motivacijskih pisama, preko kodiranja i pisanja eseja ili domaćih zadaća, do stvaranja slika.

OpenAI je u međuvremenu lansirao napredniju verziju jezičnog modela GPT-4 (starija je bila GPT-3.5), koja je povezana s internetom i može procesuirati fotografije, ali ona je dostupna samo pretplatnicima plus, po cijeni od 20 dolara mjesečno.

No postoji način da se brojne napredne mogućnosti GPT-4 koriste i bez plaćanja - preko Microsoftovog Binga.

Što je Microsoft Bing?

Microsoft Bing, ili kraće Bing, web je pretraživač u vlasništvu i pod upravljanjem Microsofta. Omogućuje razna pretraživanja, uključujući web, vijesti, video sadržaje i slike. 

Pokrenut je 2009. kao zamjena za Live Search. Međutim, nakon lansiranja ChatGPT-ja Microsoft je postao najveći ulagač u tvrtku OpenAI, a svoju investiciju iskoristio je kako bi Bing unaprijedio generativnom umjetnom inteligencijom.

U veljači 2023. Microsoft je predstavio svoj Bing Chat, chatbot koji se temelji na GPT-4, a koji je integriran u pretraživač. 

Bing je već u ožujku dosegao 100 milijuna aktivnih korisnika i postao drugi najveći pretraživač na svijetu, s udjelom u upitima od 12%, odmah iza Googlea koji ima udio od 79%

Korisnici mogu posjetiti Bing Chat i postavljati mu pitanja isto kao što to rade s ChatGPT-jem.

Bing Chat, kojeg neki još nazivaju i "novi Bing" ili "Bing ChatGPT", ima vrlo zanimljive i korisne značajke, koje besplatni ChatGPT nema, među ostalim pristup internetu, učitavanje slika i prepoznavanje objekata na njima, izradu slika uz pomoć OpenAI-jevog modela za generiranje slika DALL-E, glasovnu komunikaciju itd.

Kako početi koristiti Bing Chat?

Ako ste nakon ovih i drugih informacija poželjeli koristiti Bing pretraživač i Bing Chat, u ovom ćemo vam tekstu pokušati dati neke temeljne upute kako to možete učiniti i što možete očekivati. 

Da biste počeli koristiti novi Bing Chat prije svega je potrebno na računalu preuzeti ili pokrenuti preglednik Microsoft Edge. Microsoft je svojevremeno tražio da se za pristup chatu posjeduje njegov korisnički račun, što podrazumijeva legalno instalirane Microsoftove Windowse, no sada je kraće razgovore moguće voditi i bez prijave.

Dakle, otvorite ili preuzmite Microsoft Edge i idite na Bing. Možete ga preuzeti za Windowse, Mac i Linux ako nemate Edge, a također je dostupan na mobilnim uređajima za Android i iOS.

Kada otvorite Microsoft Edge, idite na Bing.com i imat ćete nekoliko opcija za pristup Bing Chatu. Možete kliknuti na ikonicu Chat na vrhu ekrana lijevo u horizontalnoj traci ili pak kliknuti na Bingov logo u obliku malog slova 'b'u samom vrhu gore desno u vertikalnoj traci (skrinšot dolje).

Odabirom između ikona Bing i Chat možete birati između uobičajenog načina pretraživanja, kakvo smo navikli zvati guglanjem i razgovora kakav se može voditi s ChatGPT-jem.

Najbolje se prijaviti na Microsoftov profil

Iako Bingov Chat možete koristiti čak i ako niste prijavljeni na Microsoftov profil, bolje je prijaviti se preko njega jer ćete u protivnom biti ograničeni na samo pet odgovora po razgovoru. Ako se prijavite, Bing Chat će vam odgovoriti na 30 pitanja u jednom razgovoru.

Microsoftov profil možete otvoriti pomoću bilo koje adrese e-pošte, uključujući Gmail i Yahoo.

Kako raditi s Bing Chatom u osnovnim crtama?

Tekstualna komunikacija

Donji dio prikaza Bing Chata ima područje za tekst u koje možete unijeti svoja pitanja (dolje lijevo piše Ask me anything). Pitanja možete postavljati na engleskom, hrvatskom ili nekom drugom jeziku.

Možete specificirati koliko opsežan odgovor želite. Primjerice, možete reći da vam odgovori u jednoj rečenici ili da vam napiše cijeli esej na zadanu temu (skrinšot dolje).

Razgovor preko mikrofona 

Ako za postavljanje svojih pitanja više volite koristiti mikrofon nego tipkovnicu, u području za tekst s desne strane možete kliknuti na ikonu koja predstavlja mikrofon i potom razgovarati s Bing Chatom.

Rad sa slikama

Microsoft odnedavno pruža i mogućnost učitavanja fotografija koje Bing potom može procesuirati pomoću AI-ja. Sliku možete učitati sa svog računala ili s interneta klikom na ikonu koja simbolizira ekran fotoaparata, a nalazi se ispod pitanja "Ask me anything" u prozoru za pitanja. Od Bing Chata možete tražiti da vam komentira sliku, da je obradi ili da vam prepozna neki konkretan objekt na njoj. Primjerice, možete mu učitati molekulu DNA i tražiti da prepozna što je na njoj.

Kako ćemo kasnije istaknuti, Bing Chat, baš kao i ChatGPT, može pogriješiti u analizi slike. Primjerice, kada smo od njega tražili da prepozna što se nalazi na fotografiji koja je prikazivala Mercedes W 116, on je pogrešno zaključio da se radi o modelu W 123. No pogreška je zapravo mala jer samo dobro upućeni znaju razlikovati ta dva modela budući da se zapravo radi o dvije klase unutar jednog modela. W 116 je tzv S, odnosno luksuzna klasa, a W 123 ekonomska verzija (skrinšot dolje).

Generiranje slika

Od Bing Chata također možete zatražiti da vam generira neku sliku, što će on učiniti pomoću novog modela za generiranje slika DALL-E 3. 

Daniel Pikl, vlasnik agencije Chatbot, kreator sadržaja s umjetnom inteligencijom i proširenom stvarnošću, kaže da je DALL-E s verzijom 3 napravio ogroman iskorak od verzije 2 te je trenutno u rangu najvećih igrača kao što su Midjourney i Stable Diffusion.

"U nekim stvarima je čak i bolji, primjerice u generiranju teksta, kojeg će ispravno pozicionirati na slici točno na mjestu na kojem želimo. Njegova sposobnost izrade logotipa ili samo ideja za logotip trebala bi ozbiljno zabrinuti dizajnere i sve koji se tako osjećaju. Naprednije funkcije poput out/in painting, Image to Image i sl. stići će u bliskoj budućnosti", tumači Pikl. 

Slika stvorena uz upute: image of [sophisticated high end audio component, high details, made of  polished chrome and wood, switches and buttons, minimalistic design], unreal engine, rtx on, from multiple angles.

Upozorava da se trenutno, zbog opterećenja i velikog broja korisnika, ponekad zna desiti da je potrebno pričekati neko vrijeme da bi se slike generirale.

"U ovom kontekstu ipak ne smijemo zaboraviti spomenuti da najnovija inačica ChatGPT-4 Vision koja se plaća ima dodatne opcije koje nisu omogućene u Bingovom browseru u besplatnoj verziji. Primjerice, pisanje ispravnog html-a ili drugog programskog jezika na temelju skice ili jednostavne sheme samo su neke od mogućnosti koje pruža ChatGPT Vision. On također s izrazitom preciznošću može objasniti skrinšot naprednog dijagrama i to rječnikom koji razumije petogodišnje dijete, što je jako dobar pokazatelj koju bi budućnosti u edukaciji mogli imati osobni AI učitelji", kaže Pikl koji je nam je za ilustraciju poslao neke slike koje je kreirao u Bing Chatu (gore i dolje).

Slika stvorena uz upute: ikea instruction schematics for assembling humanoid robot, detailed high resolution scan.

Odabiranje nove teme

Kada kliknete na ikonu na kojoj piše New topic u donjem kutu lijevo, Bing će izbrisati prethodni razgovor i omogućiti vam da prijeđete na novi. Ako duže vrijeme ne koristite Chat, razgovor će se prekinuti pa će trebati započeti novi.

Popis izvora podataka/linkova

Bing Chat funkcionira kao konverzacijski AI pretraživač. Odgovore ne daje u obliku popisa poveznica na zadanu temu, kako to radi Google, već sastavlja čitak, smislen tekst slično kao ChatGPT, a unutar njega pojedinačne rečenice označava brojkama koje predstavljaju izvore na kojima ih temelji.

Popis svih izvora koji su u tekstu korišteni i označeni brojkama može se naći u zasebnim prozorčićima na dnu teksta. Ako Bing Chat koristite u komercijalne svrhe, primjerice, za pisanje novinarskih tekstova, trebat ćete provjeriti iz kojih je sve izvora AI sastavio odgovore na vaša pitanja. Neki mogu biti sastavljeni od rečenica iz konkurentskih medija. Bing Chat je povezan s internetom, što znači da izvore koje navodi treba provjeriti i zbog toga što neki mogu biti nepouzdani. 

Za profesionalce poput novinara također može biti problem to što će na generičko pitanje Bing Chat svima ponuditi isti generički odgovor, što znači da bi dijelovi teksta mogli izgledati kao plagijati. Tu će do izražaja doći predznanje koje bi trebalo omogućiti postavljanje potpitanja i inzistiranje na specifičnim interesantnim odgovorima, a ne samo generičkim.

Bing vas potiče na moguća dodatna istraživanja

Nakon što se dobili odgovor na neko pitanje, Bing Chat će vam ispod njega uz ikonicu ? sam ponuditi nekoliko različitih pitanja koja biste mogli postaviti u svojem daljnjem istraživanju na istu temu.

Odabir stila razgovora

Bing Chat je programiran da pruža odgovore na upite koji su sličniji ljudskom odgovoru nego što to radi pretraživač. U tom kontekstu pri vrhu stranice na sredini on nudi tri formata za odgovore: kreativniji, balansiraniji i precizniji. Odaberete li "kreativniji" (More Creative) davat će vam odgovore koji su originalni i imaginativni, a također može generirati i slike. Odabirom "balansiranijeg" (More Balanced) dobiva se informativan, ali prijateljski ton razgovora. Odabir "precizniji" (More Precise) pružit će koncizne i izravne odgovore.

Brojač upita

Kada Bing odgovori na jedan upit unutar razgovora, prikazat će vam broj odgovora koje ste do tog trenutka obavili na jednu temu. Trenutno postoji ograničenje od 30 odgovora po razgovoru.

Bing pamti vaše ranije razgovore

Bing Chat pamti vaše ranije razgovore - vaša pitanja i odgovore. Njihov popis možete naći u posebnom prozoru s desne strane (skrinšot dolje). Ako se želite vratiti nekoj ranijoj temi, samo je pronađite i kliknite na nju i moći ćete nastaviti razgovor na tu temu.

Povratne informacije Bing Chatu

U donjem desnom kutu prozora za chat nalazi se ikonica Feedback za slanje povratnih informacija. Njezinim odabirom Microsoft Bingu možete pokazati zadovoljstvo ili nezadovoljstvo odgovorom te poslati neke prijedloge za poboljšanje.

Preuzimanje mobilne aplikacije Bing 

Bing Chat također možete koristiti na mobilnom uređaju putem Edge preglednika kao što biste to radili na računalu. Također postoji mogućnost da preskočite Edge preglednik i preuzmete Microsoft Bing aplikaciju iz trgovine aplikacijama na mobitelu (skrinšot gore je s mobitela).

Microsoft Bing aplikacija i Edge preglednik na mobitelima podržavaju glasovnu komunikaciju, pa možete postavljati pitanja bez tipkanja.

Bing na mobitelu omogućuje da radite s GPT-3,5 i GPT-4, s time da upozorava da će s naprednijom verzijom možda raditi sporije. Iskustva pokazuju da pretraživanja na engleskom jeziku daju bolje rezultate.

Slika stvorena uz upute: isometric [village], white background, unreal engine - isometric images.

Bing Chat može nuditi pogrešne odgovore i halucinacije

Kao i ChatGPT i drugi veliki jezični modeli, novi Bing Chat sklon je pružanju netočnih informacija. Većina odgovora koje Bing nudi dolazi iz online izvora, a poznato je da ne možemo vjerovati svemu što piše na internetu.

Bing Chat u razgovoru može generirati besmislene odgovore koji nisu povezani s izvornim pitanjem, što je poznato kao haluciniranje. Stoga je važno da prilikom razgovora s chatbotovima nikada ne dijelite osobne i privatne informacije te da se nikada ne oslanjate na njih za dobivanje medicinskih ili životno važnih informacija.

Ranije u tekstu naveli smo jedan primjer netočnog identificiranja modela automobila. Ako tražite neke važne informacije, provjerite koliko su pouzdani izvori koje Bing Chat navodi u kreiranim odgovorima.

***

Novu knjigu Indexovog znanstvenog novinara Nenada Jarića Dauenhauera, koja tematizira najkontroverznije i najzanimljivije teme u znanosti poput klimatskih promjena, pseudoznanosti, pandemije, GMO-a i nuklearki, možete nabaviti ovdje.

Knjiga se sastoji od tekstova našeg novinara objavljenih kroz više godina rada na Indexu.

Objavljuje Index VijestiSubota, 5. studenoga 2022.

 

Pročitajte više