Kako je RTL upropastio nove "Prijatelje"

REĆI kako Hrvatska i nema neki zabavni program nije posebno iznenađenje niti podatak s kojim se mnogi od nas ne bi složili. Čak štoviše, to je nešto što je očekujete, pogotovo od onih čija je misija pronaći katastrofalne točke domaćeg programa i objelodaniti ih. No, u posljednjih nekoliko godina, primjećujemo tendenciju domaćih televizijskih kanala da u svoj raspored uvrštavaju neke zaista zanimljive i relativno nove svjetske serije čija je kvaliteta u najvećem broju slučajeva neupitna.

Mnogi će to pripisati "buđenju" urednika koji su napokon prepoznali potrebu da nas uistinu i zabave, a ne da nas zatrpavaju reprizama pretpotopnih serija koje smo previše puta pogledali i danas ih gotovo zanemarujemo jer predstavljaju mrtvu točku dnevnog rasporeda, dokaz nepostojanja želje za promjenom programske sheme i gotovo neizdrživi uzorak koji vam poput svojevrsnog trademarka daje do znanja da je riječ o domaćem programu. Pa tako imamo prilike pogledati odlične, a ako ne odlične onda barem kurentne hit serije kao što su "Heroji", "Kalifornikacija", "Bratstvo", "Trava", briljantnu "Mad Men", naprasno ugašenog "Travelera" koji je doživio samo jednu sezonu, pa sve do zaista svježe iako samo solidne serije "Eleventh hour".

No, istina je nešto drugačija.

Naime, američka i britanska televizijska produkcija u posljednjih deset godina doživjela je procvat i zaista je teško pronaći novu seriju koja nema barem "zakonski minimum" kvalitete. Drugim riječima, čak i ako se ste apsolutno neupoznati sa kretanjima, teško ćete nabasati na najgore smeće.

Razlog je jednostavan. Primjerice, Showtime ili HBO gotovo redovito dolaze s vrhunskim proizvodima koji ne samo da pokupe sve relevantne nagrade i pohvale kritičara već je riječ o zabavnim uracima čija gledanost garantira kreiranje cijelog niza (ne nužno) sličnih serija koje će se truditi biti u korak s kvalitetom uzora. Jednostavnije, situacija u kojoj kvaliteta stvara kvalitetu. Mnogi će se složiti da su televizijske serije i mini serije posljednjih godina uzele primat i najčešće su daleko bolje od filmske produkcije. Kvaliteta je otišla toliko daleko da sve više televizijskih glumaca, zahvaljujući hit serijama koje su ih "stvorile", kroz proces tranzicije na velike ekrane prolazi gotovo neprimjetno i već u startu uživaju "pravi" zvjezdani status.

Jedan od glumaca, Neil Patrick Harris u Americi je i velika brodvejska zvijezda, dok se Jason Segel zahvaljujući "Kako sam upoznao vašu majku" prometnuo u "novu nadu romantičnih komedija"

Jedna od takvih serija je i "How I met your mother" koju, a neki to možda i ne znaju, možete pratiti na RTL-u. Naime, riječ je o popularnom CBS-ovom sitcomu koji je u Americi u najvećem broju slučajeva pokupio pohvale i vrlo često uživa status novih "Prijatelja", iako su mnogi mišljenja kako je riječ o daleko kvalitetnijoj seriji. Jedan od glumaca, Neil Patrick Harris (nekima poznat i kao velika dječja zvijezda osamdesetih i to zbog serije "Doogie Howser, M.D.") u Americi je i velika brodvejska zvijezda, dok se Jason Segel upravo zahvaljujući "How I met…" prometnuo u, uvjetno rečeno, "novu nadu romantičnih komedija" pa smo ga mogli pogledati u velikom kino hitu "Forgetting Sarah Marshall".

E sad, u čemu je problem? Dakle, kada vam u ruke padne neupitni hit koji je kao stvoren za primetime, očekivali bi da će se potencijal prepoznati i da će serija završiti u terminu koji zaslužuje. No, netko je zaključio da serija tog kalibra ne vrijedi dovoljno i da mora egzistirati u istom bloku kao i RTL-ov perpetuum mobile "Dadilja". Morate biti posebno neupućeni i nezainteresirani da ovaj sitcom biser smjestite sa strahotom koju bez prekida pratimo otkad je RTL započeo s emitiranjem programa.

Zaista je teško odgonetnuti zašto je RTL odlučio "Kako sam upoznao vašu majku" smjestiti s reprizama i otpadom jer riječ je o seriji koja zaslužuje više. I neovisno o tome što svaka epizoda dobiva dva emitiranja (ono u 16 sati i reprizno u jutarnjim satima sljedećeg dana), sam termin je katastrofalan jer u tom smo periodu naučeni uglavnom na najgore što nam RTL može pružiti. Naravno, tu je i odlični "Malcolm u sredini", ali i dalje je riječ o reprizi. Nadalje, sama serija i nije posebno dobro reklamirana pa će većini gledatelja proći ispod radara.

Naravno, sama činjenica da se ova serija počela prikazivati u našim krajevima nekima će biti dovoljan razlog za zadovoljstvo, ali neće biti prvi puta da je pogrešan termin zaslužan za apsolutno zanemarivanje određenih serija.

Hrvoje Marjanović

Pročitajte više