Kako “selfie kultura” utječe na mlade?

U doba kada su pametni telefoni postali produžetak naših ruku, a društvene mreže prozore u duše, nije tajna da kultura selfieja vlada mladim umovima. Ali što se događa kada potraga za savršenim selfiejem postane više od hobija i počne utjecati na način na koji mladi vide sebe i svijet oko sebe?

 

#Selfie: Više od slike

"Uzimam barem 20 selfija prije nego odaberem pravi za objavu," priznaje Ana (18), dok pomno bira filter koji će najbolje istaknuti njezine jagodice. "To je kao da svaki put kad objavim sliku, čekam potvrdu da sam dovoljno dobra." Kultura selfieja pretvorila je Instagram i slične platforme u digitalne arene za dokazivanje vrijednosti, gdje lajkovi i komentari služe kao valuta samopouzdanja.

 

Filtri i fantazija: Gdje je granica?

S jedne strane, filtri i aplikacije za uređivanje nudi nam alate za prikazivanje naše 'najbolje' verzije. S druge strane, oni postavljaju nerealna očekivanja i standarde ljepote. "Ponekad zaboravim kako zapravo izgledam," kaže Marko (19), dok briše pozadinu slike kako bi njegova koža izgledala besprijekorno. Kada digitalno pojačavanje postane norma, stvarna slika u zrcalu može postati izvor nezadovoljstva.

 

Lajkovi kao lijek: Kratka injekcija samopouzdanja

Psiholozi upozoravaju na opasnosti pretjerane ovisnosti o lajkovima i validaciji putem društvenih mreža. "Mladi često mjere svoju vrijednost brojem lajkova koje dobiju," objašnjavaju psiholozi. "To može dovesti do smanjenja samopoštovanja i povećanja anksioznosti."

 

#BeReal: Pokret za autentičnost

 

U odgovoru na filtriranu stvarnost, pokreti poput #BeReal nastoje promicati autentičnost na društvenim mrežama. "Odlučio sam objaviti sliku bez ikakvih filtara i bio sam iznenađen pozitivnim reakcijama," dijeli svoje iskustvo Luka (18). "Shvatio sam da ljudi cijene pravu stvar više nego savršenstvo."

 

Pronalazak ravnoteže u digitalnom dobu

Dok se kultura selfieja neće uskoro ugasiti, važno je da mladi pronađu ravnotežu između online identiteta i stvarnog samopouzdanja. "Na kraju dana, važno je zapamtiti da je vaša vrijednost više od broja lajkova na ekranu," zaključuju psiholozi. Možda je vrijeme da se zrcalo na zidu koristi manje za provjeru filtera, a više za odražavanje prave slike – jedinstvene, nesavršene, ali potpuno vrijedne.

 

Pročitajte više