Kakva je radna etika kod današnjih mladih?

U doba kad se radna etika mladih često stavlja pod mikroskop (ili više ispravno, pod selfie svjetlo), postavlja se pitanje: jesmo li svjedoci revolucije u definiciji produktivnosti ili samo gledamo generaciju koja može multitaskati između TikToka i Excel tablica bolje od prethodnih? Otkrivamo kako današnji mladi pristupaju radu, sa zrnom soli, jer znamo da im je već previše slano od svih tih suza zbog studentskih kredita.

 

"Pauza za kavu" je zastarjeli koncept

 

Za današnje mlade, pauza za kavu je evoluirala u "pauzu za mentalno zdravlje", koja može uključivati sve od brze meditacije do tridesetominutnog dubokog zarona u Instagram feed. Ako vidite mladog zaposlenika zamišljeno gledajući u daljinu, ne brinite; oni su ili u procesu osmišljavanja inovativnog rješenja ili su upravo naišli na spojler za svoju omiljenu seriju.

 

"Ja sam noćna ptica" nije izgovor, to je radni raspored

 

Zaboravite na klasičnih 9 do 5. Današnji mladi su redefinirali radno vrijeme tako da se ono poklapa s njihovim prirodnim ciklusima spavanja, koji, eto slučajno, počinju oko ponoći. Radna etika? Nepobitna. Samo nemojte očekivati odgovor na email prije 11 ujutro, jer tko to uopće čini?

 

"Radim od kuće" znači "Sastanci u pidžami"

 

Pandemija je uvela mnoge u čari rada od kuće, a današnji mladi su to prihvatili s otvorenim rukama (i zatvorenim laptop kamerama). Radna etika je postala fluidna; sada možete istovremeno biti na sastanku, peglati rublje i osvajati u online gamingu. Multitasking na steroidima? Možda. Efikasnost? Apsolutno (dokle god WiFi drži).

 

"Networking" je sada "Netflixe-ing s povremenim LinkedInom"

 

Networking nije više samo o čudnim koktelima i razmjeni posjetnica. Današnji mladi to rade pametnije - kroz komentare na LinkedInu između bingeanja najnovije serije. Neki kažu lijenost, oni kažu optimizacija vremena. Na kraju, tko može reći da se pravi poslovni kontakti ne mogu stvoriti dok se u pozadini vrti "Stranger Things"?

 

Traženje posla je poput Tinder swipeanja - ali bez ugodnih iznenađenja

 

U potrazi za poslom, današnji mladi pristupaju s istom strategijom kao i na Tinderu: swipeaj dok ne nađeš pravi "match". Samo što umjesto "ne sviđa mi se tvoj astrološki znak", odbijenice dolaze u obliku "tražimo više iskustva". Ali ne brinite, uvijek postoji još profila (poslova) za istražiti.


 

Dakle, kakva je radna etika kod današnjih mladih? Dinamična, prilagodljiva i definitivno ne konvencionalna. U svijetu koji se neprestano mijenja, oni su pronašli način da ostanu produktivni, čak i ako to znači raditi s kreveta, s pauzama za mentalno zdravlje koje uključuju scrolanje kroz memeove. Možda nije tradicionalno, ali hej, posao se obavlja. A na kraju dana, zar nije to ono što je najvažnije? (Osim, naravno, broja lajkova na posljednjoj objavi.)

 

Pročitajte više