Kazna za političara koji je kolegicu nazvao vješticom

SLOVENSKI političar poznat po "dugom jeziku" pristao je na javnu ispriku nekadašnjoj stranačkoj kolegici koju je u svojoj knjizi nazvao "vješticom", a uz to će morati uplatiti 2.600 kuna na račun jedne humanitarne organizacije.

Takvu su nagodbu na okružnom sudu u Ljubljani u utorak postigli dugogodišnji zastupnik u parlamentu Ivo Hvalica i Alenka Pavlin, glasnogovornica nekadašnje Hvaličine stranke.

"Ta me je vještica pošteno nasamarila!", napisao je u svojoj knjizi uspomena sada već umirovljeni političar za mnogo mlađu glasnogovornicu, te tako izazvao njezinu tužbu na sudu.

I tužiteljica i tužena stranka pripadali su Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) sadašnjeg mandatara za sastav nove slovenske vlade Janeza Janše, ali više nisu u njoj.

Hvalica je iz nje isključen prije tri godine, a u spomenutoj knjizi koja se zove "Zadnja replika" među ostalim optužuje nekadašnjeg stranačkog šefa za autokratsko ponašanje i tvrdi da je Janša "sve spreman napraviti kako bi došao na vlast".

Pavlinova je pak početkom ove godine dala ostavku na mjesto glasnogovornice u Janšinoj stranci i kandidirala na izborima za Europski parlament na listi Stranke mladih (SMS), ali je njena nova stranka propala i na europskim i slovenskim izborima.

Hvalica je pak nakon dva zastupnička mandata umirovljenik s dobrom mirovinom, a u inkriminiranoj knjizi tvrdi da sve slovenske stranke još uvijek djeluju "po partijskom principu", te da ne dopuštaju različita mišljenja i djelovanje stranačkih krila i frakcija, kako je to uobičajeno na Zapadu.

Hvalica je ostao zapamćen u analima slovenskog parlamentarizma i po najdužoj raspravi.

Proceduralno opstruirajući jedan zakonski prijedlog vlade, Hvalica je u parlamentu prije sedam godina neprestano govorio više od sedam sati.

Pročitajte više