Kenjci se promovirali u Europi

SINOĆ je u kinu Europa održana zagrebačka premijera novog filma redatelja Antonija Nuića. Iako je "Kenjac" premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Puli, a mnogi su ga imali prilike vidjeti i u Sarajevu, najljepše kino u Hrvata sinoć je bilo dupkom puno, a za premijeru se tražila karta više. I ne čudi zašto; usprkos ponekoj lošoj kritici Nuić je uspio snimiti emotivni film bez afektiranih komedija i tragedija, a to je ono što publika u posljednje vrijeme, kako se čini, cijeni. Ne možemo reći da nije igrao na sigurno; svatko tko se barem jednom s tvrdokornog zagrebačkog asfalta maknuo baki, prijateljičinoj baki ili ujni iz drugog koljena koju nikada nije vidio na selo, mogao je osjetiti o čemu Nuić govori.

Kenjac kao lajtmotiv i nevidljivi saveznik

Snimljenu u rodnom selu Nuićeva oca u hercegovačkoj zagori, u priču je spretno upetljan rat i događaji neposredno nakon njega (iščekivanje Oluje), a odnos između supružnika, Bore, kojega glumi Nebojša Glogovac i Jasne, Nataše Janjić, razoren obiteljskom tajnom, svoj upitni status rješava uz (posrednu) pomoć za drvo zavezanog magarca.

Fotografija Mirka Pivčevića opravdava hvalospjeve i nagrade

Jedna od vrlina ovog filma svakako su i psihološki precizno portretirani likovi Borine obitelji, njegovi sukobi i ljubavi koje vodi s njima. Kraj koji Nuić očito dobro poznaje prikazan je realno, bez predrasuda; živ, gol, nesretan, i rekli bismo, Zapadu jadan, upotpunjen fantastičnom, Zlatnom Arenom nagrađenom fotografijom Mirka Pivčevića. Glumačka postava, ne znamo koliko je ovdje Nuić namjerno igrao na sigurno,  nije iznevjerila - Janjićka je pokazala da je dostojna hvalospjeva koje u zadnje vrijeme sve češće možemo čuti, a bosanskog glumca Emira Hadžihafizbegovića pravo je osvježenje gledati u ulozi emotivnog, brižnog oca, koji zbog rata i fizičke nesposobnosti koje mu je ovaj "sudbinom" donio pati za bezbrižnim danima ponosa i slave, ležernosti, nepodnošljivosti, lakoćom života.


Svoj filmski debi ostvario je i mladi (glumac) Roko Roglić, koji se u ulozi Luke, sina Jasne i Bore snašao savršeno, a kako nam je ispričao, "teret slave" nije mu teško pao. "Na snimanju mi je bilo super, gotovo mi ništa nije bilo teško. Svi glumci i cijela ekipa je dobra i draga i drago mi je da sam dobio ovakvu priliku. Čak su i u školi neki ljubomorni", ispričao nam je simpatični dječak koji se nada da će svoja filmska iskustva ostvarena pod Nuićevim okriljem nastaviti. A ako se nas pita, on je sinoć bio, iako najmanja, najsjajnija zvijezda.

Nataša Janjić bojkotirala vlastiti film

Međutim, na premijeri se nije, uz sve moguće uglednike i filmski svijet, pojavila glavna glumica, Nataša Janjić. Iako je organizacija na početku ispričala dio ekipe koji se nije pojavio, opravdavši ih već nekako, Janjićka je svoj razlog nedolaska već odavno objasnila: Kenjci su u Sarajevu pred mladom glumicom ispali pravi kenjci i ne pada joj na pamet da im to zadovoljstvo još jednom priušti. Naime, u Sarajevu je filmska ekipa predvođena Nuićem i producentom filma Borisom T. Matićem Natašu Janjić potpuno ignorirala. Poziv na večeru koju je upriličio Matić također nije primila. Time su jasno pokazali da su se privatni odnosi od početka snimanja do premijere znatno promijenili i upleli se u poslovne, ali i dali do znanja da su mnogi elementi iz Nuićeve hercegovačke priče autobiografski.

Zrinka Cvitešić zbrisala od novinara, Bandić, Štrok i Ljuština odlepršali na "pićence"

Na premijeri se pojavila i glumica Zrinka Cvitešić koja je ovaj film već morala negdje prije vidjeti; međutim, od Zrinke nismo dobili ni zuc, jer se lukavo pokupila tijekom govorancija i novinarima - zbrisala. Ipak, za ostanak su bili raspoloženi Milan Bandić, Goran Štrok i Duško Ljuština koji su nakon nekoliko domaćih rakijica u foajeu Europe skočili na zajedničko piće odvojeno, a i u njihovom društvu je bilo laganih ignoriranja, ali ona su, pretpostavljamo, na poslovnoj osnovi. Politička trojka ignorirala je HDZ-ovog predsjedničkog kandidata Andriju Hebranga, koji je uz vječiti namješteni osmijeh na licu svoju kampanju provodio i na ovom kulturnjačkom događaju.

Pročitajte više