Koliko su točna predviđanja kladionica za Eurosong? Evo što kaže povijest

Foto: Profimedia

Hrvatski predstavnik na Eurosongu prvi je favorit ovogodišnjeg natjecanja, a kladionice mu daju čak 32 posto šanse za pobjedu. No, koliko su kladioničarska predviđanja bila točna prethodnih godina?

Na Eurosongu 2007. koji se održao u Finskoj pobijedila je srpska predstavnica Marija Šerifović s pjesmom Moliva, iako je favorit bio švicarski predstavnik DJ Bobo s pjesmom Vampires Are Alive. Šerifović je prema predviđanjima trebala završiti na trećem mjestu, a DJ Bobo se na kraju nije uspio ni plasirati u finale natjecanja, dok se drugi favorit, Švedska, našla na 18. mjestu u finalu.

Godinu kasnije za favorita je slovila Rusija koja je i pobijedila na natjecanju. Drugi favorit bila je Srbija, a Jelena Tomašević s pjesmom Oro završila je na šestom mjestu. Irska je bila treći favorit kladionica, ali se nije plasirala u finale.

Potpuno promašena predviđanja 2011. godine

Kladioničarska predviđanja bila su točna 2009. i 2010. godine, kada su pogodila pobjednika Eurosonga. No, 2011. su godine predviđali pobjedu Francuske, koju je predstavljao Amaury Vassili s pjesmom Sognu, ali je na kraju pobjedu neočekivano odnio Azerbajdžan. Francuz je završilo na 15. mjestu u finalu, a drugi favorit bila je Estonija koja je završila na 24. mjestu.

Kladionice su pogodile pobjednike Eurosonga 2012. i 2013. godine, a 2014. pobjedu je odnijela Conchita Wurst s pjesmom Rise Like a Phoenix, iako Austrija uopće nije bila među prvih deset favorita za pobjedu. Favorit te godine bila je Armenija koju je predstavljao Aram MP3 s pjesmom Not Alone, koji je na kraju završio na četvrtom mjestu.

Predviđanja pobjednika bila su točna i 2015. godine, a godinu kasnije za favorita je slovio ruski predstavnik Sergey Lazarev koji je osvojio i najviše bodova publike u finalu, ali pobjedu je na kraju odnijela Jamala s pjesmom 1944, koja je bila šesta na eurovizijskim kladionicama.

Od 2007. do 2023. točno su predvidjeli 10 pobjednika

Kladionice ni 2017. godine nisu pogodile pobjednika, a tada je za favorita slovio talijanski predstavnik Francesco Gabbani s pjesmom Occidentali's Karma. On je završio na šestom mjestu u finalu, a pobjedu je odnio Portugalac Salvador Sobral koji je bio četvrti na kladionicama.

Iduće dvije godine kladionice su točno predvidjele pobjednike natjecanja, a 2021. su predviđale pobjedu Malti koja je na kraju završila na sedmom mjestu. Pobjedu je odnio talijanski predstavnik Måneskin, kojem su predviđali su četvrto mjesto.

Kladionice su pogodile pobjednika i 2022. godine, kada je pobijedio Kalush Orchestra s pjesmom Stefania, kao i 2023. godine kada je pobjednica bila Loreen s pjesmom Tattoo. Sveukupno, od 2007. do 2023. kladionice su pogodile pobjednika deset puta, što je oko 66 posto uspješnosti.

Pročitajte više