Koncept Big Brothera: Galebovi i Lastavice

...A DAN je tako lijepo počeo... kada je  Mathias iz Koprivnice pitao Yameisy iz Poreča "Jel vas iz Kuba puštaju van", dok su kurtozanim rečenicama ubijali nelagodu u tada još praznoj BB kući, činilo se da je RTL pristao na trash koncept koji bi nakon dvije nezanimljive godine donio živost i humor.

>>> Više o Big Brotheru i stanarima saznajte na Indexovoj temi

"Ja sam srna (crna)", stalno je cvrkutala kovrčava Yameisy koja jedva da ispubnjava uvjete za domovnicu, jer tek je prošla svoju prvu hrvatsku petoljetku - od 18. godine je u Hrvatskoj, a Poreština je godinu dana nakon Roma iz Dubrave, dobila još jednu predstavnicu, konobaricu s Kube. Yameisy zaslužuje sve pohvale, jer iako nije domorotkinja, a i padeži je služe osjetno gore nego Eduarda da Silvu, u početku se pokazala kudikamo komunikativnija od ostalih ukućana

Nakon nje se pojavio ne Matija, Matej ili slučajno Matjaž, već Mathias, simpatično bezopasan spoj Vazmenka iz Survivora i Ivana Klasnića, koji je ujedno naznačio trend ovogodišnjeg BB-a; poboljšane verzije prošlogodišnjih kandidata, jer i Ivek je bio omiljen u Ludbregu i pomagao na poljskim radovima, dok Mathias, uz to sve, donosi u Koprivnicu i Kuću dašak gastarbajterskog šminkeraja, tako da usporedba sa Klasnićem, naročito kada se uzme u frizurica i styling, dobija na značaju.

Dobri Mathias mašta da apanažom od BB-a otvori "Tiki bar", čiji je koncept objasnio riječima "da na plaži nema ničeg, samo da ja prodajem pijaču" Simpatiju mnoge hrvatske kućanice, čiji će telefonski poziv itekako važiti je osvojio stalnim zazivanjem mame i volontiranjem u utočištu za životinje.

Lea iz Splita se trudi zračiti seksipilom uprkos nježnim godinama (´87. je godište), a da je svjesna svojih aduta dokazala je kada je znalački odradila sešn pred kamerama dok je pučila, kako je naglasila, prirodne, usnice i zabacivala plavu kosu. Punašnijoj i splitskoj verziji Brigitte Bardot zlonamjernici spočitavaju kilažu zaboravljajući na oku ugodno lice.

Ne može Biggie bez poslovičnog metalca, a izgleda da je ovogodišnji bastard Rafe i Dujinog alijevskog "niko kao ja" pristupa Ante, koji još baca i na Hrepu, gitarista Daleke Obale: "Dosadašnji stanari su bili bez veze i ja ću to promijeniti" i jada se da ne zna uletavati, što je i bilo vidljivo iz komplimentiranja Renatici. Nakon dugih veza, čini se da se nada kako će se u kućici omrijestiti. Nada se.

Vinkovčanka  "Lindsay Lohan meets mlađu Susan Sarandon" Ana se predstavlja kao vragolanka sa stavom. Čini se da više glumi zločastu curu nego što to stvarno jest, jer su se zasad pogrešnima pokazale prognoze da je ovo neka Brankičina parnjakinja.

Danijel je apgrejdirani Matko, doista podsjeća na  suborca mu iz Stanića od prošle godine. Izgledom je odmah asocirao na još jednog nositelja gena kamenog, vratara Vedrana Runju. Ali neka o njemu najviše govore opis kvaliteta koje preferira kod ljepšeg spola: "Volim da je malo ricavo... da je crnija žena. Ne volim šporkinu, da je čisto i oprano ..."

Romina je tipična djevojka iz susjedstva, sa dozom vatrenosti i žilavosti. "Krepat ma ne molat", slogan na transparentu kojim su je njeni navijači pozdravili, možda je najrječitije opisuje, kao i riječi koje je sama izgovorila "Ne postoji baš ništa što ne bih pokušala napraviti".

Ona i sljedeći kandidati, Zoran, koji je obećavao pojavom u kimonu i netrpeljivosti prema filekima, ali je razočarao izjavom "da je malo povučen" i Tanja, iz "Groda" u kojoj i na čijoj lastavici na ramenu po vlastitom priznanju ima "sto vragova", su malo spustili tenzije, jer jednostavno se doimaju suviše "normalnima". Prevedeno na jezik prosječnog konzumenta daljinskog, ljudi ne gledaju show da  bi pratili ispunjavanje stupidnih zadataka, nego se nadaju vidjeti kakvu pizdariju, bedastoću, sukob ili golotinju.

Nikša, "u cijelom gradu" znan kao Keko skromno tvrdi da je  "zabavan", "spašava žene di god triba" i "oko njega uvijek ima barem pet, šest žena". Hrabri pripadnik Bejvoča s Baća je još jedan utjelovitelj svih najgorih dalmatino sterotipa čiji ponosni nositelji nisu svjesni da izgledaju tek kao trećerazrdne digićke kopije zaostale dva tjedna nakon feragosta, sa svojim klišejima "galeb", "monika belucci", "balun"...

Violetine strasti su pedikura, manikura, šminkanje. Upozorava "ovo je moja godina" i da bi na večeru išla sa Teslom, a pazi vraga, ovo je i službeno njegova godina. Iako je dečka ostavila da dreždi na improviziranom kninskom kolodvoru. nešto govori da će mu se brzo pridružiti.

Simon, koji bi želio biti cvijet, je više od pola života proveo u Siriji, čime je zaokruženi multietnički, multikulturni i multikonfesionalni karakter kuće. "Zagrebački dečec", kako je rekao Boris, jer metropola osim "dečka sa Šalate", Danijela, koji se bori za Izrael, ima i ružu iz Damaska, Simona.

Zvonko Alač

Pročitajte više