Kondom glavu čuva

IAKO se sredstva za zaštitu od neželjene trudnoće izrađuju tisućama godina, iako je masovna proizvodnja prezervativa započela u 19. stoljeću, tek ga je pojava opasnih spolnih bolesti učinila nezaobilaznim masovnim proizvodom današnjice.

Prezervativ je jedino sredstvo koje istodobno štiti od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti. Stoga se stručnjaci slažu da je prezervativ jedino jamstvo "sigurnog seksa". Za one koji još nisu upućeni u "one stvari", prezervativ je tanka navlaka od gume koja se "srolana" navlači na ukrućeni penis, objašnjava se u napisu objavljenom u "Progressive magazinu". Uz sterilizaciju, prezervativ je još uvijek jedino kontracepcijsko sredstvo za muškarce. Danas se prezervativi ili kondomi proizvode u velikom izboru boja, veličina i okusa. Proizvode se obični, supertanki, superčvrsti, s premazom ili bez premaza i da ne nabrajamo dalje. Većina se proizvodi od lateksa, ali sve više u modu ulaze i poliuretanski kondomi.

Kondom je dobio ime po dr. Condomu, koji je engleskog kralja Charlesa II. nastojao sačuvati od neželjenog očinstva. No malo je onih koji znaju da su se prezervativi počeli koristiti prije oko 3.000 godina. Prva pojava kondoma u Europi vezuje se uz spiljski crtež otkriven u Francuskoj iz otprilike stote godine prije Krista. Najstariji primjerci kondoma pronađeni su u Engleskoj i starost im se procjenjuje na oko 350 godina.

Legendarni zavodnik iz 17. stoljeća Casanova koristio je kondome, ali je uslijed njihove slabe učinkovitosti i protiv svoje volje postao ocem premnoge djece diljem onodobne Europe. Danas u doba AIDS-a, prezervativ ili kondom nije samo sredstvo protiv neželjene trudnoće, nego može nekomu i doslovce spasiti glavu.

Pročitajte više