Kontroverzni dokumentarac "Izgubljena Kristova grobnica" na RTL Televiziji

Dokumentarac "Izgubljena Kristova grobnica" temelji se na tvrdnji redatelja Jamesa Camerona ("Titanic") da u deset lijesova iskopanih 1980. godine počivaju Isus Krist i njegova obitelj. Unatoč višestoljetnom uvjerenju da se Isusova grobnica nalazi nekoliko milja dalje, i to prazna, jer je uskrsnuo, autor filma tvrdi da statističke analize i DNA testovi podržavaju njegovu tezu.

Naime, prije 27 godina u jeruzalemskom predgrađu Talpijot otkrivena je 2000 godina stara grobnica s deset kamenih sarkofaga, a nakon 20 godina dešifrirana su imena na šest lijesova - Isus, sin Josipov, zatim Marija, Matej, Marija Magdalena te Juda, sin Isusov.

Ovo navodno otkriće uzburkalo je svijet, jer ide u prilog tezi da se Isus oženio Marijom Magdalenom, te da je Juda njihov sin. Iako je Isus u to doba bilo vrlo često ime, statističari su izračunali da vjerojatnost da se sva ta imena nađu zajedno u grobnici iznosi 1:600.

Nakon premijernog emitiranja filma reagirali su mnogi arheolozi, povjesničari i znanstvenici pobijajući teze Jamesa Camerona, no tema je svakako zanimljiva, intriganta i vrijedna pažnje. Podsjećamo, RTL Televizija, 6. travnja u 16,55 sati!

D.K.
Foto: RTL

Pročitajte više