Kultni britanski bend Primal Scream u rujnu prvi put nastupa u Zagrebu

VELIKA rock atrakcija britanske, ali i svjetske alternativne scene, Primal Scream, 29. rujna održat će svoj prvi koncert u Hrvatskoj, i to u zagrebačkom klubu Tvornica. Nadamo se da će fanovi željni dobre zabave i odlične glazbe ove jeseni konačno doći na svoje. Kultni bend pod vodstvom Bobbyja Gillespija zagrebačkoj publici predstavit će svoj novi album "Beautiful Future", a u Zagreb dolaze u sklopu svoje europske turneje na kojoj predstavljaju spomenuti novi studijski uradak. Bend je u Glasgowu osnovao i današnji frontmen Bobby Gillesipe 1982. godine, a tijekom prebogate karijere prodali su preko deset milijuna ploča i iznjedrili su gomilu alternativnih hitova uz zvukove kojih su odrasle mnoge generacije.

Nakon što su svoje vještine brusili na nezavisnoj britanskoj rock sceni, sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća izdali su "Screamadelica", album koji se pokazao ključnim za njihovu karijeru. Nakon "Sreamadelica" našli su se u središtu alternativne rock scene i započeli, kasnije će se pokazati jako bogatu, inozemnu karijeru.

"Beautiful Future" deveti je po redu album objavljen nakon dvadeset i četiri godine duge karijere, a ujedno je i prvi album objavljen pod okriljem mlade producentske kuće B-unique. Primal Scream poznat je i po naslovnoj pjesmi za soundtrack kultnog filma "Trainspotting" iz 1996. godine, a godinu dana nakon toga, bend se vratio eksperimentalnoj glazbi i britanskoj indie filozofiji, vrijednostima koje su njegovali kad su tek započinjali karijeru.

Da je "Beatiful Future" album koji ne samo da najavljuje divnu budućnost, već oživljava i divnu prošlost, dokazuje mala zanimljiva crtica iz razdoblja nastajanja istog - naime, pet pjesama s albuma snimane su u Stockholmu, u kultnom studiju Atlantis, te su za potrebe Primal Screama u pogon stavljeni marimba i piano na kojima su, u davnim sedamdesetim, najpoznatiji švedski komercijalni izvozni proizvod, Abba, odsvirali svoje hitove poput "Dancing Queen", "Knowing Me, Knowing You", "Money, Money, Money" te "SOS". "Beautiful Future" producirali su Björn Ytlling, član švedskog pop tria "Peter", Björn And John te Paul Epworth, čovjek koji je zaslužan za uspjehe Bloc Partyja i The Rakesa.

V.V.

Pročitajte više