Kupili smo povrće za juhu u trgovinama i na tržnicama. Evo glavnih razlika

Foto: Ena Dragičević/Index/Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NEDAVNO nam se javio čitatelj s prijedlogom da se osvrnemo na povrće za juhu, koje najčešće u trgovinama dolazi u plastičnom pakiranju, a na tržnicama u svežnju. Napisao nam je da smatra kako se tu svašta može naći i da je ono što se prodaje po cijeni od 2 do 2.5 eura nezadovoljavajuće. Istaknuo je i da često ljudi nemaju izbora pa moraju kupovati svaki sastojak zasebno. 

Odlučile smo istražiti kakvo se gotovo povrće za juhu može pronaći u trgovinama i na tržnicama u Zagrebu i Dalmaciji, odnosno u Splitu i okolici. Zanimalo nas je kako se kreću cijene, jesu li sastojci uvijek isti, je li povrće svježe i, u konačnici, je li isplativije kupiti gotovo povrće za juhu ili svaki sastojak zasebno.

Najveća razlika koju smo primijetile prilikom obilaska tržnica u Splitu i Zagrebu je da na pojedinim tržnicama u Dalmaciji uglavnom nema gotovog takozvanog grincajga za kupnju, već se sastojci moraju kupiti zasebno. No u trgovinama je situacija slična diljem zemlje te su cijene iste, barem u onima koje smo obišle, i iznose 1.29 eura za 500 grama zapakiranog povrća za juhu.

Postoji još jedna razlika koju smo uočile, na tržnicama na kojima se može kupiti gotov grincajg on obično dolazi u svežnju, što olakšava procjenu sadržaja i svježine povrća. U trgovinama je povrće najčešće zapakirano u plastiku, što otežava uvid, ali i procjenu stanja povrća, što je vrlo važno. 

Grincajg u trgovinama košta 1.29 eura, a najčešće je zapakiran u plastiku

Započet ćemo s trgovinama, prvo onima u Splitu i okolici, a zatim u Zagrebu. Za potrebe ovog teksta kupile smo nekoliko grincajga i raspakirale ih kako biste mogli vidjeti što se dobiva za 1.29 eura u različitim trgovinama.

Kao što smo već navele, u Studencu u Dalmaciji pakiranje povrća za juhu od 500 grama košta 1.29 eura. U pakiranju koje smo kupile bile su tri mrkve, listovi peršina, manji komad korijena celera i peršina te komad korabe. Sadržaj pakiranja većinski je djelovao prihvatljivo, posebno je lijepo djelovala mrkva, a listovi peršina bili su svježi.

Studenac, 500 grama, 1.29 eura

U Tommyju u Dalmaciji cijena je ista - 1.29 eura za pakiranje od 500 grama. U paketu koji smo kupile dobile smo tri mrkve i nešto što izgleda kao polovica četvrte mrkve, listove peršina, dva listića kelja i korijen peršina. Nažalost, većina sastojaka izgledala je prilično suho. Listovi peršina izgledali su blijedo i uvenulo, a kelj je djelovao kao da već mjesecima stoji u tom pakiranju. 

Tommy, 500 grama, 1.29 eura

I u Konzumu u Dalmaciji cijena je ista pa 500 g povrća za juhu košta 1.29 eura. Ovo pakiranje sadržavalo je tri mrkve, list kelja, peršinov list te korijen peršina i celera. Pojedino povrće u ovom pakiranju, nažalost, nije djelovalo baš najsvježije. 

Konzum, 500 grama, 1.29 eura

U Zagrebu, kao i u Splitu i okolici, cijena kupovnog grincajga, kako smo spomenule, iznosi 1.29 eura za 500 grama povrća za juhu. Može se, doduše, proći povoljnije ako se naleti na akciju, što je bio naš slučaj u jednoj trgovini. Postoje razlike u pakiranju, primjerice, Lidl u svojoj verziji uključuje luk, dok ga Spar i Konzum nisu imali u svojim verzijama.

U zagrebačkom Sparu S-Budget u pakiranju koje smo kupile bilo je pet i pol mrkvi, nešto listova peršina, komadić korijena peršina, dio korijena celera i narezan komadić lista kelja. Svježina povrća djelovala je donekle prihvatljivo. 

Spar, Zagreb, 1.29 eura, 500 grama
Spar, Zagreb, 1.29 eura, 500 grama

U Konzumu se može kupiti zelenje za juhu od više proizvođača, a u pakiranju koje smo mi kupile bile su četiri mrkve, komadić korijena celera, komadić korijena peršina i nešto listova peršina. Povrće je djelovalo konkretnije nego ono u pakiranju od Spara, odnosno veće. 

Konzum, Zagreb, 500 g, 1.29 eura
Konzum, Zagreb, 500 g, 1.29 eura

Lidlovo povrće za juhu bilo je na akciji u trenutku naše kupnje pa smo prošle jeftinije za 30 centi - 500 grama povrća za juhu koštalo je 0.99 eura na sniženju. Iznenadio nas je luk u pakiranju jer se nije nalazio ni u jednom drugom unaprijed složenom grincajgu u trgovinama. Što je juha bez luka, a neki bi dodali i bez krumpira, brokule, rajčice, paprike? Barem kada je povrće u pitanju. 

U plastičnoj posudici bili su i jedna cijela mrkva i tri polovice, listovi peršina, list kelja, crveni luk i komadići korijena celera i peršina. Povrće je djelovalo svježe. 

Lidl, Zagreb, 500 g, cijena na sniženju 0.99 eura
Lidl, Zagreb, 500 g, cijena na sniženju 0.99 eura

A kakva je situacija na tržnicama?

Na dalmatinskim tržnicama gotov grincajg nije baš jednostavno naći kao na zagrebačkim. Umjesto toga, uglavnom morate kupovati sastojke pojedinačno. Na jednoj tržnici tako smo pojedine sastojke za juhu nabavile za jedan euro. Za taj iznos kupile smo četiri svježe mrkve, vezicu peršina i jedan luk. Nažalost, ostatak korjenastog povrća nije bio dostupan tog dana.

Jedna od primjetnih razlika bila je kvaliteta i svježina ovog povrća u usporedbi s onim koje se obično nalazi u pojedinim trgovinama. Peršin je imao intenzivan miris i izgledao je izuzetno svježe, dok je luk bio bez vidljivih oštećenja.

Zasebno kupljeno povrće za juhu na dalmatinskoj tržnici, 1 euro

Što se tiče zagrebačkih tržnica, ovdje je gotov grincajg dostupan na gotovo svakom štandu. Cijene na onima koje smo obišle kreću se od 1.70 eura do 2.50 eura. Ovi jeftiniji najčešće nisu baš primjerci za kojima biste rado posegnuli, a ovi skuplji sadrže i neke druge sastojke osim klasike - mrkve, celera i peršina - poput korabice. 

Za potrebe ovog teksta kupile smo dva grincajga, jedan skuplji koji je koštao 2 eura i jedan povoljniji po cijeni od 1.80 eura. Razlika u cijeni nije značajna, no skuplja verzija sadržavala je svježije i vizualno privlačnije povrće. U skupljoj verziji bili su i lijep list kelja, nekoliko konkretnih listova peršina, četiri i pol mrkve, polovica korijena peršina i komad korijena celera.

Grincajg s tržnice, lijevi skuplji (2 eura) i desni jeftiniji (1.80 eura)
Grincajg sa zagrebačke tržnice, 2 eura
Grincajg sa zagrebačke tržnice, 2 eura

Povoljnija verzija, kako smo spomenule, nije sadržavala toliko lijepo i svježe povrće, no bila je i dalje prikladna za upotrebu u juhi istoga dana. Listovi peršina nisu izgledali najsvježije, baš kao ni korijen celera i peršina, ali mrkve su bile u zadovoljavajućem stanju. U tom svežnju bilo je pet mrkvi, polovica lista kelja, nekoliko listova peršina, tri korijena peršina i komadić korijena celera.

Grincajg sa zagrebačke tržnice, 1.80 eura
Grincajg sa zagrebačke tržnice, 1.80 eura

Na tržnicama možete bolje procijeniti što kupujete, ali u trgovinama prolazite povoljnije

Svatko za svoj novac želi dobiti najbolje, bilo da kupuje komad namještaja ili povrće za juhu. Zasigurno nikoga neće razveseliti ako u gotovom grincajgu pronađe uvenulo povrće upitne kvalitete. Neće ga utješiti ni to što ga možda nije platio puno.

S obzirom na pakiranja povrća za juhu u pojedinim trgovinama, zaista je ponekad teško procijeniti u kakvom je stanju povrće i što se u pakiranju nalazi. Kada je pakiranje prozirno, to je nešto lakše, ali ako, primjerice, sadrži crnu plastičnu posudu, kao što je bio slučaj s grincajgom u Sparu, vrlo je teško vidjeti sadržaj i procijeniti svježinu.

Može se reći da kupujete mačka u vreći - povoljnog mačka u vreći, ali i dalje mačka u vreći. Stoga kupnja grincajga na tržnici ima prednost jer povrće možete opipati i vidjeti što dobivate za cijenu koju plaćate.

No je li možda najisplativije kupovati sastojke povrća za juhu zasebno? Vjerojatno jest, ali samo u ako ćete to povrće i potrošiti prije nego što uvene, a također ovisi i o tome gdje ga kupujete. Naime, u trgovinama je povrće uglavnom znatno jeftinije nego na tržnicama.

Primjerice, mrkva u rinfuzi stoji 0.89 eura/kg, peršinov list 1 do 1.20 eura/100 g, a celer 0.70 do 1.20 eura/komad. Na tržnicama su cijene više pa se kilogram mrkve kreće od 2 do 2.50 eura, svežanj peršinova lista stoji od 0.70 do 0.80 eura, a kilogram celera može koštati i 4 eura.

Kupnja povrća za juhu u trgovinama općenito je jeftinija nego na tržnicama, bilo da kupujete gotov grincajg ili svako povrće zasebno. Međutim, kupnja na tržnicama omogućuje bolju procjenu kvalitete i svježine povrća.

Pročitajte više